30 éve várt az anyaságra

61 évesen szült először, mindjárt ikreket

10 éve fagyasztották le az embriókat, amelyek végül megfogantak a most 61 éves kismamában, a beültetés ráadásul annyira sikeres volt, hogy ikreket hozott a világra.

2012.10.29 11:29ma.hu

61 éves korában, 30 évnyi eredménytelen próbálkozás után végre anya lett a brazil Astonia Asti, fiát és lányát 10 éve lefagyasztott embrióknak köszönheti. A nyugdíjba vonult titkárnő bevallotta, hogy rendkívül izgatott, amiért ennyi év után végre teljesült az álma, amire mindig is vágyott. Hat évvel fiatalabb férjével, az asztalos Joséval hosszú időn keresztül próbálkoztak, míg végül 51 évesen az asszony úgy döntött, ideje megpróbálkozni a lombikprogrammal.

Amikor az első kísérlet sikertelenül végződött, megpróbálkoztak az örökbefogadással, ám a kora miatt ez szóba sem jöhetett, maradt hát az újabb mesterséges megtermékenyítés és beültetés. Az idén év elején végrehajtott újabb próbálkozás a negyedik volt a sorban, az asszony kifejezett kérése volt, hogy a tíz éve lefagyasztott embriókkal próbálkozzanak - még egyszer, utoljára.

Az ikreket a terhesség 31. hetében császármetszéssel hozta a világra, és bár egyik újszülött sem éri el az 1 kilogrammot, a körülményekhez képest jól vannak. A Sofia nevű kislány és a Roberto nevű kisfiú mindenesetre egyelőre a kórházban marad, míg meg nem erősödik mindkettő. Az orvosok szerint Asti asszony minden bizonnyal Dél-Amerika legöregebb elsőgyermekes kismamája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.