Megbolondultak az elöltöltősök?!

Robbannak a mosógépek Angliában

Vizsgálatot indítottak a brit fogyasztóvédelmi hatóságok, miután megszaporodtak a "felrobbanó" mosógépekről szóló bejelentések. A legtöbb ajtó működés közben durrant szét, de volt, amelyik spontán kitört.

2012.10.03 13:29ma.hu

Több tucat panasz érkezett egy online vásárlói fórumra, amelynek hatására végül az egyik brit fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálatot indított: a hozzászólók többsége arról számolt be, hogy viszonylag újnak számító mosógépek "robbantak" szét teljesen váratlanul, minden előzetes hibajelenség nélkül. Némelyik gép ajtaja működés közben repült le vagy robbant ki az üvege, de olyan bejegyzés is akadt, amely szerint az ajtó egyszerűen összetört, miközben a szerkezet ki volt kapcsolva.

A Telegraph című oldal szerint a több mint 50 eset nem köthető egyetlen konkrét márkához, a hibák nagyjából egyformán jelentek meg a legnagyobb mosógépgyártók különböző típusainál, leszámítva egy bizonyos márka kiugró hibaszámát, egy közös van csupán bennük: mind elöltöltős modell. A vizsgálatot végzők szóvivője szerint az első hasonló jelzés mintegy 18 hónappal ezelőtt futott be, de az utóbbi néhány hónapban ugrásszerűen megnőtt az efféle esetek száma. Ezért indították el a fórumot, hogy minél többen számoljanak be róla, mi történt.

"Kevesebb, mint két hónappal ezelőtt vettem egy mosógépet, 20 perccel ezelőtt összetört az üvege. Az utolsó centrifugálásnál tartott és szétszóródott az összes szilánk a konyha padlóján, és a ruhákat is éles darabok borítják" - írta az egyik hozzászóló. Egy másik panaszos egy másik gyártó termékével járt rosszul, neki 20 hónapos volt a gépe, így annak örült, hogy a garanciális időn belül történt a baleset, bár valószínűleg a gyártó a vízzel elárasztott konyháért nem fog kártérítést fizetni.

"A laboratóriumi elemzések során nem történt semmi baj a mosógépekkel, ezért nem tudtuk ilyen körülmények között megfigyelni a jelenséget és kideríteni az okát" - mondta a szakértő. Elméletek természetesen vannak, az üvegben lévő hajszálrepedésektől kezdve a szabványnál csak leheletnyivel vékonyabb üvegig, ám egyelőre semmit nem sikerült bizonyítani, de már a gyártók is belső vizsgálatokat indítottak, hogy kiderítsék és megelőzzék a probléma forrását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.