Nem sikerült elűzni a botanikus kert kártevőit

Fűrészhanggal riogatták a repülőkutyákat - mindhiába

Hangos ropogás, fémes csattogás és fűrészelés hangja zavarta fel egy sydneyi botanikus kert nyugalmát hétfőn, ám azokat zavarta a legkevésbé, akiknek - vagy inkább amiknek - szánták.

2012.06.05 15:29MTI

Zajjal próbálták meg hétfőn kiűzni a repülőkutyákat egy sydneyi botanikus kertből, mert az állatok károsítják a fákat. A park üzemeltetői hétfő reggel és este hangszórókból hangos ropogást, fémes csattogást és fűrészelés zaját sugározták.

Az akció eredménytelennek bizonyult, mert a mintegy ötezer, a denevérek rendjébe tartozó állat kedden ismét a megszokott helyén lógott a fákról. "Talán még hangosabb zajt kell produkálnunk" - idézte Mark Saviót, a kert igazgatóját a Sydney Morning Herald című lap.

Az igazgató szerint a szürkefejű repülőkutyák (Pteropus poliocephalus) húsz évvel korábban foglalták el az Operaházra néző parkot, amelyben a gyümölcsök és hajtások iránti csillapíthatatlan étvágyuk miatt már 28 fát tönkretettek.

A Sydneyben bosszúságot okozó állatok a világ legnagyobb denevérféléi; védett állatok. Akár egy kilogrammosra is megnőnek, szárnyuk fesztávja elérheti az egy métert. A botanikus kert becslései szerint Ausztráliában 450 ezer szürkefejű repülőkutya él, számuk 1989-től 1999-ig harminc százalékkal csökkent élőhelyük zsugorodása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.