Kevés esélyt adnak az orvosok a nőnek

Belehalhat a hajfestésbe: most kómában fekszik az anyuka

Nem sok esélyt jósolnak az orvosok annak a kétgyermekes anyukának, aki pár perccel a hajfestés után ájultan esett össze, majd kómába esett. Ha túléli, az agykárosodás akkor is visszafordíthatatlan.

2011.11.21 08:29ma.hu

Leállt a légzése és összeesett egy brit nő, mindössze néhány perccel azután, hogy bekente a haját az egyik ismert kozmetikai cég Preference nevű hajfestékével: az összetevők között az egyik anyag olyan súlyos allergiás reakciókat váltott ki nála, hogy az orvosok szerint mindössze 8 százaléknyi esélye van a túlélésre. Ráadásul ha ez a majdhogynem csodaszámba menő felébredés be is következik, az agykárosodás akkor is visszafordíthatatlan mértékű - vélik a szakemberek.

A 38 éves Julie McCabe három hete küzd az életéért, családja egyfolytában virraszt a kórházi ágya mellett, ahol csak a gépek tartják életben őt. A nő férje, Russell teljesen összetört, és két gyermeke, a 20 éves Luke és a 15 éves Abigail is nehezen dolgozza fel, ami az anyjukkal történik.

Bár az orvosi szakvélemények még nem készültek el, így végleges ítéletet nem lehet mondani, mégis úgy vélik a szakemberek, hogy a hajfesték lehet a bűnös. A művelethez használt készletet és a gumikesztyűt már vizsgálják a laborban, a L'Oreal cég pedig minden segítséget megad az igazság kiderítéséhez és bíznak benne, hogy sikerül megmenteni az asszony életét.

A gyanú szerint a PPD nevű vegyület lehet a főbűnös, ami egyébként a hajfestékek 99 százalékában jelen van. Családja ennek ellenére jogi lépéseket fontolgat, mivel elmondásuk szerint Julie hat hetente rendszeresen festette a haját, és korábban soha nem tapasztalt semmiféle kellemetlen hatást, egy ügyvéd segítségével már elkezdték felvenni a kapcsolatot olyan áldozatokkal, akik valamilyen mellékhatástól szenvedtek a PPD miatt.

Nem egész egy hónappal McCabe asszony esete előtt a 17 éves Tabatha McCourt is a hajfestés után esett össze, ő nem is élte túl az allergiás reakciót, ám az ő halálának okát vizsgáló nyomozás is folyamatban van még.

A még életéért küzdő Julie apja eközben elmondta, az asszony az előírás szerinti 20 perc leteltével elkezdte kiöblíteni a hajából a festéket, amikor hirtelen levegő után kezdett kapkodni és rosszullétre panaszkodott. Férje azonnal a kórházba indult vele, de útközben a nő szíve leállt. Az orvosoknak sikerült őt újjáéleszteni, de az oxigénhiány miatt valószínűleg az agya már súlyosan károsodott.

A megrendült apa egyetért azzal, hogy a PPD okozta a tragédiát és ígéretet tett rá, hogy mindent elkövet, hogy törvénnyel tiltsák meg ennek az anyagnak a használatát. "Nem akarom, hogy bárki más lányával vagy feleségével ugyanez megtörténjen" - fogalmazott. A hajfesték gyártója egyelőre nem kívánt nyilatkozni, amíg nem tisztázottak a részletek, azt azonban elmondták, hogy a család és az orvosi csapat segítségére lesznek az igazság kiderítésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.