A temető közepén halad a vasúti sín

Ahol a vonat veri fel a halottak nyugalmát...

Vasúti sínek szelik át az egyik romániai temetőt, a vonatok pedig nemcsak zakatolásukkal, de időnként hangos dudálásukkal is felverik a csendet. Európában két ilyen hely van, a másik Svájcban található.

2011.11.01 09:29manna.ro

A Suceava megyei Rădăuţi-on vasúti sínek szelik át a temetőt. Európában ez a második olyan város, ahol a halottakat vonatzakatolással zargatják, a másik hely Svájcban található.

A rădăuţi-i temetőt a 19. században hozták létre. Aurel Olărean polgármester szerint az osztrákok 1869-ben elhatározták, hogy vasúti sínt építenek a térségben. 1887-ben a Dorneşti - Rădăuţi - Brodina útvonalon kezdetben csak személyvonatok jártak, később Nicolae Ceauşescu már összekötötte a várost Bukaresttel.

Mivel a vasúti sínek áthaladtak a temetőn, egyre gyakrabban sípolt a vonat a sírok között. Ma már csupán pár személyvonat zavarhatja meg a halottak nyugalmát, melyek Dorneşti és Putna felől érkeznek. "Megszoktuk a vonat zaját, ennél sokkal rosszabb, amikor egy temetőn halad át vonat..." - mondta egy helybéli, Maria Dancu.

Fotó: manna.ro


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.