Az Aleph Farms megkapta az izraeli engedélyt

Izrael jóváhagyta a világ első laboratóriumban tenyésztett marhahúsának értékesítését

A termesztett "Black Angus Petit Steak" még az idén bevezetésre kerül.

2024.01.21 18:33ma.hu

Egy izraeli cég előzetes engedélyt kapott a kormánytól a világ első, tenyésztett marhahússejtekből készült steakjének értékesítésére - jelentette be a héten az ország egészségügyi minisztériuma.

A minisztérium közölte, hogy a jóváhagyás része az alternatív fehérjékre vonatkozó kísérleti programnak, amelyet az Élelmiszeripari Kockázatkezelési Minisztérium hajt végre. A tárca a "nem élő eredetű termékek" iránti növekvő globális keresletre hivatkozott, hozzátéve, hogy dolgozik az alternatív élelmiszerforrások jóváhagyásán. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök "globális áttörésnek" és "az élelmezésbiztonság, a környezetvédelem és az állatokkal való törődés szempontjából fontos hírnek" nevezte a fejlesztést.

Az Aleph Farms, amely megkapta az engedélyt, egy kaliforniai farmon élő Lucy nevű fekete angus tehén megtermékenyített petesejtjéből származó sejtekből fogja előállítani a marhahúst. Hónapokba telhet azonban, mire a termék az étkezők asztalára kerül, mivel a hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk a vállalat címkéit és el kell végezniük a végső ellenőrzést.

"Az olyan közös kihívások kezelése, mint az élelmiszerbiztonság, a legjobb módja annak, hogy biztosítsuk a közel-keleti régió, valamint a világ más, az élelmiszer-importtól jelentősen függő régióinak jólétét, különös tekintettel Ázsiára" - idézte Didier Toubiát, az Aleph Farms vezérigazgatóját a Times of Israel.

A tenyésztett, vagy "sejtkultúrás" hús, más néven laboratóriumban termesztett hús előállítása segíthet csökkenteni a hagyományos hústermelés környezeti hatásait, állítják a támogatók. A szakértők szerint azonban az ilyen hús nagy mennyiségben történő előállítása magas költségekkel járna.

Szingapúr és az Egyesült Államok már korábban engedélyezte a tenyésztett csirkehús értékesítését. Világszerte több mint 150 vállalat tervezi a laboratóriumban termesztett hús előállítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.