Merénylet

A román vezetők elítélték a szlovák kormányfő elleni merényletet

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba.

2024.05.16 08:28MTI

Megdöbbenésüket fejezték ki és pártállástól függetlenül határozottan elítélték a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni fegyveres támadást a román vezetők a közösségi médiában szerdán közzétett bejegyzéseikben.

A jobboldali Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbenve értesült a szlovák miniszterelnök elleni lőfegyveres támadásról és mielőbbi teljes felépülést kívánt számára.

"Határozottan elítélem az ilyen szélsőséges cselekményeket, amelyek az alapvető európai értékeinket veszélyeztetik" - fogalmazott az X-en (volt Twitter) közzétett bejegyzésében a román elnök.

Marcel Ciolacu román szociáldemokrata miniszterelnök szintén az X-en reagált.

"Sokkoltak a Szlovákiából érkező hírek, a legőszintébb jókívánságaimat küldöm Robert Fico miniszterelnöknek. Ilyen szélsőséges cselekményekre semmilyen elfogadható indok nem létezik, a tetteseket felelősségre kell vonni" - írta a román kormányfő.

Nicolae Ciuca bukaresti liberális párti szenátusi elnök bejegyzésében úgy fogalmazott: "határozottan elítélem a Robert Fico meggyilkolására irányuló merényletet, ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a demokráciában". Hozzátette: várja az incidens körülményeinek tisztázását, amelyeket a román házelnök meggyőződése szerint egy alapos nyomozásnak kell feltárnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.