Civilizáció

Franciaország lebontott egy 7000 éves műemléket egy barkácsáruház miatt

A hatóságok azt állították, hogy a turisztikai látványosságnak nincs "régészeti értéke".

2023.06.13 14:59ma.hu

Több tucat ősi állókövet bontottak le buldózerrel Délnyugat-Franciaországban, hogy helyet csináljanak egy országos barkácsáruházlánc kiskereskedelmi üzletének, ami komoly felháborodást váltott ki.

Az okcitániai közigazgatási régióban található Montau történelmi helyén legalább 39 megalitikus kő állt, amelyek közül néhány a becslések szerint mintegy 7000 éves lehet. Christian Obeltz helyi régész a héten a médiának azt mondta, hogy a helyszínt "elpusztították".

A franciaországi Carnac község híres az úgynevezett menhirek ezreiről - az újkőkor emberei által rejtélyes céllal emelt állókövekről. A terület fő turisztikai látványosságaival - Menec, Kermario és Kerlescan, amelyek az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek - ellentétben azonban a mindössze 1,5 kilométerre fekvő Montaubanban található kőcsoportnak a helyi tisztviselők szerint nincs nagy történelmi értéke.

"Tekintettel a maradványok bizonytalan és mindenesetre jelentéktelen jellegére, amint az ellenőrzések során kiderült, nem állapítható meg régészeti értékkel bíró helyszín károsítása" - közölte a bretagne-i regionális kulturális hivatal az AFP hírügynökséggel közleményében.

A helyi polgármester ragaszkodott ahhoz, hogy "betartotta a törvényt", és hogy az építési engedélyt tavaly augusztusban csak azután adták ki, hogy a régészek elvégezték a szükséges vizsgálatokat.

Obeltz azonban azt állította, hogy nem végeztek "régészeti ásatásokat annak megállapítására, hogy a kövek menhirek-e vagy sem". Azzal is vádolta a helyi hatóságokat, hogy elsiették a fejlesztés zöld utat adását, mielőtt az aktivisták befejezték volna az UNESCO-védelem iránti kérelmüket.

A népszerű francia Bricolage kiskereskedelmi lánc, amely barkácsárukat kínál, jelenleg új üzletet épít a helyszínen. Szóvivője szerint a vállalat "őszintén sajnálja" az incidenst, de megismételte, hogy a hatóságok teljes körű engedélyt adtak nekik a folytatásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.