Állati

Elsötétült egy egész város a hatalmas bogárinvázió közepette - videók

A szokatlan esőzések és a hőség miatt a bogarak nagyobb számban szaporodtak el és szálltak meg egy argentin kisvárost.

2022.01.15 18:08ma.hu

Az argentin Santa Isabel városa több napra kénytelen volt lekapcsolni a villanyt, hogy az utcáit ellepő több millió bogarat rávegyék, hogy távozzon és keressen magának másik helyet.

Az Argentína középső részén, La Pampa tartományban található, mintegy 2500 lakosú várost több mint egy hete bogárrajok gyötrik. "Mindenütt ott vannak - a házakban, az üzletekben" - panaszkodott a médiának Cristian Echegaray alpolgármester.

A helyi rendfenntartók a bogarakat okolták többek között azért, hogy megrongálták a rendőrőrsöt, lakóépületeket és járműveket, valamint eltömítették a lefolyókat egy benzinkútnál.

A lakosok a közösségi médiára feltöltött videókon dokumentálták az inváziót, amelyeken több ezer bogár látható a házaik tetején és sötét lyukakban megbújva.

Egyesek hatalmas dobozokat töltöttek meg a rovarokkal, autójukkal kihajtottak a városból, és kidobták őket, hogy a rovarok akadályozása nélkül folytathassák mindennapjaikat.

A hatóságok a bogárjárványt az évszakhoz képest szokatlanul heves esőzéseknek és az Argentínát nemrégiben sújtó hőhullámnak tulajdonítják, amelynek következtében a hőmérséklet csaknem 40 Celsius-fokra emelkedett.

Ezek a körülmények tökéletesek voltak a bogarak szaporodásához, amelyek lárvái a föld alatt fejlődnek.

Az így kifejlett bogarak milliói özönlötték el végül Santa Isabelt, az utcai lámpákhoz vonzódva. A rovarok nem harapnak vagy csípnek, de erős kitinpáncél védi őket, és repülés közben hajlamosak nekimenni dolgoknak, ezért a helyieknek azt javasolták, hogy a sérülések elkerülése érdekében takarják el az arcukat, amikor kint vannak.

Santa Isabel végül úgy döntött, hogy lekapcsolja az utcai lámpákat és a középületek világítását, hogy a bogarak "elmenjenek, és keressenek egy másik várost" - mondta Echegaray az AP hírügynökségnek szombaton. (Mondjuk ez nem túl kedves lépés.)

A városban az elmúlt három napban sötét volt, a lépés hatékonynak bizonyult. A bogarak száma drámaian csökkent a kényszeráramszünet alatt - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.