A gazdaság gyengesége

Bernanke: egyenetlen a kilábalás a válságból

Az amerikai gazdaság növekedési üteme gyorsulni fog az idei év második felében annak ellenére, hogy az elmúlt időszak adatai a gazdaság gyengeségét mutatják és a kilábalás továbbra is egyenetlen - mondta Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke egy atlantai konferencián kedden.

2011.06.08 10:17MTI

A jegybankelnök megismételte korábbi kijelentését amely szerint továbbra is szükséges a Fed enyhébb monetáris politikája és kijelentette: az amerikai kamatlábak még "egy hosszabb ideig" alacsonyak maradnak. Bernanke, miközben a gazdasági növekedés második félévi fellendülése mellett szólt, figyelmeztetett, hogy egyes területek, különösen a munkaerőpiac továbbra is nehézségekkel küzd.

Úgy fogalmazott: a kilábalás mérsékelt ütemben zajlik, ami egyenlőtlen az egyes szektorokra nézve és ez különösen aggasztó a több millió munkanélküli szempontjából.

A magasabb inflációról szólva kifejtette, hogy az továbbra is átmeneti jellegű és kevés jele van annak, hogy az egyes szegmenseket érintő árdrágulás tovagyűrűzne a szélesebb értelemben vett gazdaságra és második körös infláció okozna. Amennyiben az energia- és nyersanyagárak stabilizálódnak a jelenlegi szinteken, akkor az infláció csökkenni fog - érvelt a közgazdász. A nyersanyagárak elmúlt időszakban tapasztalt csökkenése felfogható ennek a stabilizálódásnak a jeleként - tette hozzá.

Az amerikai költségvetés helyzetéről elmondta, hogy óvatosan kell bánni a kormányzati kiadások azonnali csökkentésével, mivel egy gyors konszolidáció "önmegsemmisítő" lehetne, amennyiben megállítja a kilábalást a válságból. Bernanke ugyanakkor "hiteles, hosszú távú" költségvetési stabilizációs program kidolgozását sürgette.

"Ezzel elkerülhetővé válhat a költségvetési kiadások gyors visszaesése, amely a növekedést veszélyeztetné" - fogalmazott a jegybankelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.