Ő lesz az ÁSZ

Rogán: nem marad következmény nélkül a számvevőszéki ellenőrzés

Rogán Antal szerint az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló sarkalatos törvény véget vet a következmények nélküli ellenőrzés gyakorlatának, és súlyos szankcióval sújtja, ha az ellenőrzött szervezet megtagadja az együttműködést.

2011.05.23 19:53MTI

A gazdasági és informatikai bizottság fideszes elnöke hétfői parlamenti expozéjában kiemelte: a büntető törvénykönyv módosításának eredményeként szabadságvesztéssel lesz büntetendő, aki az ÁSZ ellenőrzésével kapcsolatos közreműködési kötelezettségét megszegi, illetve az is, ha a kifogások kezelésére az intézmény vezetője nem készít intézkedési tervet.

A szabadságvesztés időtartama három évig terjedhet, ha a cselekmény a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatását meghiúsítja. Rogán Antal elmondta, szimbolikus, hogy az új alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvények közül az Országgyűlés az Állami Számvevőszékről szólót tárgyalja meg először. Ez azt üzeni, hogy a kormánytöbbség véget kíván vetni a közpénzek felelőtlen elköltésének, ami az utóbbi években jellemző volt - mondta. Az elmúlt években több példa volt arra, hogy költségvetési szervek megtagadták az ÁSZ munkatársaival való együttműködést, és semmibe vették a számvevőszék megállapításait - hangsúlyozta. Példaként hozta a Fővárosi Önkormányzatot, megemlítve: látható, hogy a közpénzek felelőtlen kezelése hová vezetett, amiatt büntetőeljárások indultak, önkormányzati vezetőket vettek őrizetbe.

Rogán Antal
szólt arról is: a javaslat biztosítja a számvevőszék függetlenségét azáltal, hogy a szervezet költségvetése nem lehet kevesebb az előző évinél.

Ezenkívül törvény új feladatot csak akkor állapíthat meg az ÁSZ-nak, ha az ahhoz szükséges fedezetet is biztosítja - mondta.

Kitért arra is, hogy az indítvány nem határozza meg részletesen az ellenőrzések módszertanát, így azt a számvevőszék folyamatosan a változó nemzetközi standardoknak megfelelően alakíthatja a jövőben.


Hozzátette: a jogszabály "a kor szelleméhez" igazítja a bérezési szabályokat is, mivel az ÁSZ-nál eddig törvényileg garantálták a 13. és 14. havi illetményt. Nyilvánvaló, hogy ez nem tartható tovább, de a javaslat beépíti ezeket a bérekbe, rögzítve ugyanakkor, hogy a bruttó bértömeg a jelenlegihez képest nem változhat - ismertette.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a kormány nevében támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, amelyet elmondása szerint az új alaptörvény elfogadása mellett az előző ÁSZ-törvény megalkotása óta eltelt több mint húsz évben bekövetkezett változások és a felszínre került problémák orvoslásának szándéka is indokol.

Az általános vita a vezérszónoki és képviselői felszólalásokkal kedden folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.