Kibővülhet a testület jogköre

Rogán: az új ÁSZ-törvény július elsejével lépne életbe

Rogán Antal (Fidesz), az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke, a testület hétfői ülésén azt mondta: július elsején léphet életbe az Állami Számvevőszékről (ÁSZ-ról) szóló új törvény, amely kibővíti a testület jogkörét.

2011.05.09 13:09MTI

Hozzátette: a bizottság nyújtja be az Országgyűlésnek az erről szóló törvényjavaslatot, amely az új alaptörvényből következő első sarkalatos, kétharmados törvény lesz - mondta Rogán Antal.
   
Kiemelte: az új törvény jelzi, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a közpénzek felhasználásának ellenőrzése, és az, hogy a következő években olyan költségvetési politika alakuljon ki, amely lehetővé teszi az ország vagyonának folyamatos növekedését, és az államadósság csökkenését.
   
A bizottság 18 igen, valamint a Jobbikos, és MSZP-s képviselők tartózkodása mellett hétfőn döntött arról, hogy benyújtja az Országgyűlésnek az ÁSZ-ról szóló új törvényt.
   
Rogán Antal elmondta: a javaslat célja, hogy több jogot - szankcionálási jogot is - kell adni az ÁSZ kezébe. Nem elegendő az, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrizhet, az ebben való együttműködést az ellenőrzött szervezetek részéről biztosítani kell, szankcióhoz kell kötni - fogalmazott a politikus.
   
Az ellenőrzött szervezet tevékenységére vonatkozó számvevőszéki javaslatok figyelmen kívül hagyását is szankcionálnák, az intézményeknek intézkedési tervet kellene készíteniük, amelynek végrehajtását ugyancsak ellenőrzik.
    
A javaslat szerint az ÁSZ jelentéseit, illetve abban foglalt megállapításait, következtetéseit nem lehet megtámadni bíróság vagy más hatóság előtt. Rogán Antal ezzel kapcsolatban elmondta: minden szervezetnek lehetősége van arra, hogy az ellenőrzés során tegye meg észrevételeit, és erről egyeztessen az ÁSZ-szal.

Rogán Antal kitért arra is, hogy a törvénytervezet figyelembe veszi az ÁSZ új Költségvetési Tanácsban (KT) betöltött szerepét.
   
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a bizottság előtt hangsúlyozta: mivel az új alaptörvény erőteljes "közpénzügyi rendbetételt" céloz meg, feltétlenül fontos, hogy a számvevőszék pozíciója is megerősödjön.
   
Az ÁSZ elnöke a bizottsági szavazás előtt hangsúlyozta: több szempontból "megérett a helyzet" arra, hogy áttekintsék az Állami Számvevőszék működését, így egyetértenek a gazdasági bizottság előterjesztésével.
   
Fontos marad az ÁSZ függetlensége, a nyilvánosság erejére továbbra is szeretne támaszkodni - mondta Domokos László. Ennek megfelelően az ÁSZ jelentései csak számvevőszéki jelentések lesznek - ezek nyilvánossága megmarad -, nem lesz külön számvevői jelentés.
   
Az elnök megerősítette, hogy az ÁSZ továbbra is hivatali típusú számvevőszék lesz, vagyis intézkedései szakértői intézkedések lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.