Dupla annyi raktárterület lesz, mint tavaly?

Jó minőségűek a magyar ipari ingatlanok - idén még több lesz belőlük

A modern ipari raktárterületek idén dupla annyival bővülhetnek, mint 2007-ben, prognosztizálja a Jones Lang Lasalle - A cég elemzése szerint miután az ipari ingatlanok fejlesztése a múlt század 90-es éveinek közepén kezdődött Magyarországon, a jelenleg meglévő 1,3 millió négyzetméternyi ilyen létesítmény jó minőségűnek mondható.

2008.02.10 11:07MTI

A modern ipari raktárterületek idén dupla annyival bővülhetnek, mint 2007-ben prognosztizálja a Jones Lang Lasalle.

A cég elemzése szerint miután az ipari ingatlanok fejlesztése a múlt század 90-es éveinek közepén kezdődött Magyarországon, a jelenleg meglévő 1,3 millió négyzetméternyi ilyen létesítmény jó minőségűnek mondható.

A Pro Logis hegyeshalmi komplexumát leszámítva, ezek az épületek Budapesten, és környékén találhatók. Új jelenség, hogy a város közigazgatási területén belül, a perem kerületekben is szaporodnak az új raktárbázisok. A tipikus funkciójuk ugyan is az, hogy a kamionnal nagy tételben érkező árut innen szállítsák tovább - kisebb kocsikkal - az üzletekbe.

A múlt évben 166 ezer négyzetméterrel bővült a korszerű raktárak kínálata, az idén 350 ezer négyzetméter felépítése várható. (Összehasonlításul: az A-kategóriás irodák felület 1,85 millió négyzetméter, a múlt évi bővülés közel 200 ezer négyzetméter volt, idén pedig elérheti a 300 ezret.) A kihasználatlansági ráta jelenleg 6 százalék körüli.

A kínálat növekedésével ez emelkedni fog, de a nagyságára nem ad becslést a Jones Lang Lasalle. (Az ingatlan tanácsadó cég nemrégiben harmadszor került be a Forbes magazin által összeállított 400 legjobb nagyvállalat közé.) A legmagasabb bérleti díj - 5-6,5 euró négyzetméterenként és havonta - a Budaörs és Törökbálint határában lévő raktárakban érhető el, ugyanennyit kell fizetni a IX. kerület déli részén épített raktárakért is. Legolcsóbb a bérlet - 3,5-4,5 euró - az M0 körgyűrűtől délre lévő raktárakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.