Visszajár, mert magasabb árrést alkalmaztak

A krízisalappal osztozhatunk a visszajáró pénzen

Részben a krízisalapba, részben alapítványba kell befizetni négy áramszolgáltatónak azt a mintegy ötmilliárd forintot, amit eredetileg a fogyasztókhoz kellett volna visszajuttatniuk azért, mert magasabb árrést alkalmaztak a jogszabályban meghatározott mértéknél - derül ki a Magyar Energia Hivatal határozataiból.

2009.07.21 15:56MTI

Az ELMŰ-nek, az ÉMÁSZ-nak, az E.ON Energiaszolgáltató Kft.-nek és a DÉMÁSZ-nak - mint egyetemes szolgáltatóknak, akik a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket látják el - a hivatal áprilisi határozata szerint az összeg 60 százalékát közvetlenül a fogyasztóknak, 40 százalékát pedig a védendő, illetve a szolgáltatásból kikapcsolt kisjövedelmű rászoruló áramfogyasztóknak kellett volna megfizetni.

A fogyasztónként átlagosan 500 forint visszafizetési kötelezettségről szóló határozatot július közepén a hivatal megváltoztatta: a fenti összeg 60 százalékát a krízisalapba kell befizetniük a szolgáltatóknak, a 40 százalékát pedig a rászoruló lakosok villamosenergia-fogyasztását támogató alapítványok egyikébe, vagy közhasznú társadalmi szervezet számlájára kell utalniuk adományként. Az adományban ki kell kötni azt, hogy abból csak az adott áramszolgáltató szolgáltatási területén lévő fogyasztók kaphatnak támogatást.

A Magyar Energia Hivatal áprilisi határozata szerint a négy áramszolgáltató - az egyes szolgáltatóknál eltérő mértékben - átlagosan 40 fillérrel magasabb árrést számolt az előzetes, de pontatlan becslés alapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.