5200 fő az utcán október óta

Csoportos létszámleépítések, növekvő munkanélküliség Zalában

Közel 5.200 fővel növekedett a nyilvántartott álláskeresők száma az elmúlt év októbere óta Zala megyében, ezzel egy időben nőtt a csoportos létszámleépítések és drasztikusan csökkent a bejelentett új álláshelyek száma.

2009.03.12 11:29MTI

Erről tájékoztatta Hegyi László, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ zalaegerszegi Kirendeltségének igazgatója az MTI-t.

A válság jelei az elmúlt év októberétől tapasztalhatók, akkor 12 ezer álláskereső volt a megyében, idén februárban pedig már 17.552 munkanélkülit regisztráltak.

A létszám folyamatosan növekszik, január óta közel 3 ezerrel emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma. Mintegy 30 munkáltató - elektronikai-, feldolgozóipari-, kereskedelmi cégek - megközelítően 2.100 fős létszám-leépítési szándékot jelentett be idén a megye kirendeltségein, a munkáltatók pedig további 500 munkahely megszűnéséről döntöttek.

Az elmúlt évben mintegy ezer főt bocsájtottak el csoportos létszámleépítéssel, ezek 84 százalékát az utolsó negyedévben jelentették be. Február végég 80-90 zalai cég összesen 1.300 munkahely megőrzésére nyújtott be pályázatot az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz (OFA). Az országos program keretében 6 milliárd forint osztható fel, a zalai cégek támogatási igénye meghaladja az 1 milliárd forintot. A decentralizált foglalkoztatási alapból további 8 milliárd forint fordítható a munkahely megőrzési programokra, de várhatóan további források állnak majd rendelkezésre.

Az átmeneti - 3-12 hónapra szóló - támogatást munkahely megőrzésre, bértámogatásra, képzésekre, munkaerő-piaciszolgáltatásokra, utazási költségtérítésre lehet igényelni, da a pályázóknak a támogatási idővel megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalniuk. Hegyi László megjegyezte: a munkahely megszűnések mellett keletkeznek ugyan új munkahelyek, de számuk folyamatosan csökken. Míg tavaly februárban 1.500 - októberben 1.300-1.400 - új munkahelyet jelentettek be, idén januárban 900, februárban pedig már csak 683 új munkahelyről kaptak információt.

Az igazgató szerint további gondokat okoz, hogy a Nyugat-dunántúli régió megyéi közül Zalában - ezen belül is a megye déli részén - a legmagasabb az álláskeresők között a rendszeres szociális segélyben részesülők és az aluliskolázottak aránya.

Az elmúlt évben a régióban 29.200 álláskeresőt regisztráltak: közülük az 50 éven felüliek, az alacsony iskolai végzettségűk és szakképzetlenek 50 százaléka zalai lakos és a rendkívüli szociális segélyben részesülők 65 százaléka is Zala megyei. Hátrányos helyzetük miatt ez a réteg még nehezebben tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon: csak a felzárkóztatás, munkaerő-piaci felkészítés és a szociális helyzetük megoldása után van esélyük a tartós munkába állásra.

A munkaügyi kirendeltség elhelyezkedést segítő szolgáltatásokkal, tájékoztatókkal, a kistelepüléseken működő képviseletekkel, FIT pontok bővítésével - közel 30 Foglalkoztatási Információs Tanácsadó működik a megyében - biztosít számukra lehetőséget a munkába álláshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.