7,4 százalékon

Csehországban nőtt a munkanélküliség, csökkent az infláció februárban

Csehország a vártnál nagyobb mértékben 7,4 százalékra növekedett a munkanélküliség februárban. A fogyasztói árak viszont 2 százalékra mérséklődtek a januárban számított éves szintű 2,2 százalékról - tette közzé jelentését hétfőn a cseh munkaügyi minisztérium, illetve a statisztikai hivatal.

2009.03.09 10:25MTI

Januárban még 6,8 százalékos volt a munkanélküliség, egy évvel ezelőtt pedig 5,9 százalékos. A szakértők februárra 7,0 százalékos szintet vártak. Februárban ezzel 428 ezerre bővült az állástalanok aránya a januári 398 ezer főről.

A 2 százalékos februári infláció az alsó határán van a központi bank által megcélzott 3 százalék plusz, mínusz 1 százalékos szintnek. A fogyasztói árak mérséklődő növekedését egyebek között az áram-, a vízszolgáltatás díjainak mérséklődő drágulása okozta. Februárban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőttek az árak, a januári 1,5 százalékos havi inflációval szemben.

Az áram-és a vízszolgáltatás díja februárban 9,6 százalékkal állt az egy évvel korábbi szint felett, a közlekedési díjak, benne az üzemanyagköltségek viszont 9,3 százalékkal olcsóbbodtak, a januári 11,1 százalékos árcsökkenés után.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.