Pénzügy

Bankot alapít a román kormány

A részvénytársaságként, 3 milliárd lejes (227 milliárd forint) alaptőkével működő BID kizárólagos tulajdonosa a bukaresti pénzügyminisztérium lesz.

2023.11.17 00:30MTI

Jóváhagyta a Beruházási és Fejlesztési Bank (BID) alapító okiratának tervezetét csütörtöki ülésén a román kormány - számolt be az Agerpres hírügynökség.

A kormányhatározat szerint a pénzintézet általános feladata "a gazdasági és társadalmi fejlődés, a gazdasági versenyképesség, az innováció és a fenntartható gazdasági fejlődés támogatása a pénzpiac működési rendellenességeinek megszüntetése céljából."

A bank stratégiai céljai között szerepel a finanszírozás biztosítása életképes infrastrukturális beruházások számára, a magántőke bevonása beruházásokba és az uniós pénzek lehívási és felhasználási folyamatának a támogatása. A részvénytársaságként, 3 milliárd lejes (227 milliárd forint) alaptőkével működő BID kizárólagos tulajdonosa a bukaresti pénzügyminisztérium lesz.

Az újabb romániai állami bank megalapításának az ötlete 2015-ben született meg, a Ponta-kabinet által elfogadott memorandum formájában. Az eredeti elképzelés szerint a pénzintézet elnevezése Románia Nemzeti Fejlesztési Bankja (BNDR) lett volna.

2020 márciusában a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik tagja benyújtotta a parlamentnek a BNDR létrehozását célzó törvénytervezetet, amit a szenátus meg is szavazott, a képviselőház azonban elvetette, mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezette koalíciós kormány nem támogatta.

2021 őszén, az ugyancsak PNL-s többségű Citu-kabinet sürgősségi rendelettel tervezte létrehozni a bankot, azonban végül nem került rá sor. Az egymást követő kormányok bankalapítási szándékát a mindenkori ellenzék élesen kritizálta, arra hivatkozva, hogy Romániának már van két állami pénzintézete, a CEC Bank és az EximBank, ezért nincs szükség egy harmadikra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.