420 dolgozót bocsáthatnak el

Rengeteg munkahely oda, megindult a Piszke Papír felszámolása

A bíróság elrendelte a lábatlani Piszke Papír Zrt. felszámolását, a felszámolóbiztos tájékoztatta a 420 fős gyár üzemi tanácsát, hogy tervei között a csoportos létszámleépítés is szerepel - közölte az MTI-vel pénteken Harsányi Imre, az üzemi tanács elnöke.

2009.03.06 16:32MTI

Ecsédi András, az ÁFI Vagyonkezelő Zrt. felszámolóbiztosa az MTI-nek elmondta, első intézkedésként az állami bérgarancia alaphoz fordulnak, ugyanis a dolgozók sem januári, sem februári bérüket nem kapták meg a görög tulajdonostól.

Ezt követően egyeztetnek az érdekvédelmi szervezetekkel, majd csoportos létszámleépítést jelentenek be, de ezzel párhuzamosan megkísérlik értékesíteni, vagy újraindítani a gyárat. Hétfőn a dolgozók még a bérükért tüntettek a gyár előtt. A papírgyár december közepe óta nem termelt, de a munkásokat nem bocsátották el. Az üzemben jelenleg nincs villany-, víz- és gázszolgáltatás.

A biztonsági szolgálatot a legnagyobb hitelező megbízottai látják el, akik arra ügyelnek, nehogy a megmaradt gépeket kivigyék a gyárból. A hétfői tüntetésen ismertették, hogy a vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke levelet intézett a görög nagykövethez, melyben leírta, hogy a vállalat vezetői a munkabérek kifizetése nélkül elhagyták Magyarországot. Paszternák György szakszervezeti elnök a nagykövet közbenjárását kérte a bérek kifizetéséhez.

Lábatlanon 1993-ban privatizálták a papírgyárat, az üzem a görög Zeritis-csoport tulajdonába került, és részvénytársasággá alakult. Az üzemben toalettpapírt, papírszalvétákat és háztartási papírtörlőket gyártottak. Magyarországon a Zeritis-csoport érdekeltségébe tartozik a Szentendrei Papírgyár, és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Zrt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.