Megkönnyítené az APEH munkáját

Megtiltják a készpénzes lakásvásárlást?

A Világgazdaság Online - kormányzati körökből meg nem erősített - információi szerint a kormány most készülő egyik nagyobb közpénzügyi csomagjának része, hogy a jövőben csak banki számlán keresztül lehetne lakást vásárolni.

2008.01.25 09:17Világgazdaság

Megtiltanák ugyanis a készpénzes kifizetést. A Világgazdaság megpróbált utánajárni, hogy a piac szereplőit – elsősorban az ingatlanközvetítőket és a bankokat – hogyan érintheti ez, mit szólnának egy ilyen törvénymódosításhoz.

Kormányzati körökből sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a Világgazdaság Online-nak azt az értesülését, hogy a jövőben bankszámlához kötnék a lakásvásárlásokat. A lap úgy tudja, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban a Gaál Gyula miniszterelnöki megbízott által leadott munkaanyag részeként került szóba egy ilyen lehetőség, de konkrét intézkedési tervezet még nem készült, és még a részleteket sem dolgozták ki.

Egyelőre csak tanulmányozzák, hogy milyen jogszabályok változtatásával lehetne egy ilyen változtatást meglépni. Az biztos, hogy a Világgazdaság által végzett gyorsteszt alapján a pénzügyi szektor képviselőjével még biztos, hogy nem egyeztettek, még háttértárgyalások szintjén sem erről a tervről.

A Magyar Bankszövetség egyik szakértője annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy nem tudnak a készpénzes lakásvásárlások megtiltásának tervéről. De – ahogy fogalmazott – a szövetség munkatársa: „ez nem sózná meg a bankok levesét.” Vagyis a bankszámlához kötött lakásvásárlásban nem látnak akkora bevételi növekedési lehetőséget, hogy egy ilyen jellegű változás mellett lobbiznának.

Murányi Ákos, a Dunahouse ingatlanközvetítő cég vezető elemzője szerint egyértelműnek tűnik, hogy egy ilyen intézkedés megkönnyítené az APEH munkáját a feketejövedelmek kifehérítéséért vívott harcban. Ennek ellenére a Dunahouse szakértője úgy gondolja, hogy a bankszámláshoz kötés az ügyfelek nagy részét nem érintené. Az ingatlanközvetítő cég munkatársa mindössze 10 százalékra becsülte a készpénzes ügyfelek arányát. Az elemző úgy látja, hogy ma már elenyésző azoknak a vevőknek a száma, akik „nagy bőröndökkel járják a várost”, és így döntenek egy-egy ingatlan megvételéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.