Megtévesztette a fogyasztókat

Kibukott az álcsirkehús - 15 milliós bírságot kapott a McDonald's

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. megtévesztette a fogyasztókat csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítése során. A GVH ezért 15.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra. Közben kiderült, a csirke tényleg csirke...

2014.01.08 12:02ma.hu

A vállalkozás 2012. január 1. és 2013. február 12. között egyes csirkehúst tartalmazó termékeit népszerűsítő reklámokban valótlan tájékoztatást adott a termék csirkehús tartalmával és az elkészítés során alkalmazott technológiával kapcsolatban - szólt a GVH közelménye.

E szerint az átlagos fogyasztó számára a tájékoztatásokból így nem derülhetett ki, hogy a grillként, illetve grillezettként megjelölt csirkét, illetve csirkehúst tartalmazó termékeket, ezek panírozott változatait, valamint a csirkemell csíkok elnevezésű termékek alapanyagai nem pusztán csirkehúst (hanem pl. darált bőrt) tartalmaznak, illetve olyan technológián, átalakításon (pl. darálás, felbontás, pácolás, formázás) esnek át, amelyek hatással vannak a húsállományra.

A GVH megállapította, hogy a reklámokban megjelenő szövegek és különösen a képi megjelenítések alapján a fogyasztó azt gondolhatta, hogy a bőr nélküli csirkehúsból készült termékek grillezésen, illetve panírozáson kívül nem estek át más feldolgozáson. A McDonald’s a fenti magatartásával fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a GVH 15.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Pedig csirke a csirke!

A McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. szerkesztőségünk számára közleményt juttatott el, melyben helyreigazítást kérnek magától a GVH-tól is.

"Meggyőződésünk, hogy nem tévesztettük meg a fogyasztókat az eljárásban vizsgált csirkés termékeink kommunikációjával. A versenyhivatali eljárás során bebizonyítottuk, hogy minden tekintetben az érvényes szabályozásnak megfelelően jártunk el, és valamennyi vonatkozó hazai és EU-s jogszabályt betartva hirdettük és értékesítettük termékeinket. Az eljárás során kifejtett álláspontunkat fenntartjuk, és a Versenytanács határozatának bírósági felülvizsgálatát kérjük" - írták.

Továbbá azonnali helyreigazítási kérelemmel fordulnak a GVH-hoz, ugyanis valótlan állítás, és a Versenyhivatal is tévesen tette ma közzé, hogy a panírozott termékek és a csirkemell csíkok nevű termékeink darált csirkebőrt tartalmaznának. Ezek a termékek egyáltalán nem tartalmaznak csirkebőrt, és ilyen értelmű megállapítás a GVH saját határozatában sem szerepel.

A grillezett csirkehúsos termék tartalmaz csirkebőrt, az anatómiai aránynál kisebb mértékben. A bőr hozzáadására ennél a terméknél azért van szükség, hogy a hús élvezeti értéke megmaradjon, ne váljon szárazzá a grillezést követően.

A GVH vizsgálatában érintett négy termék tehát a következő összetevőket tartalmazza:

Grillezett csirke – csirkemell filé, bőr, páclé, növényi olaj – grillen sütve
Panírozott csirke – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve
Csirkemell csíkok – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve
Ropogós csirkemell csíkok (filé) – csirkemell filé, páclé, panír – növényi olajban kisütve

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.