Az életszínvonal emelkedése

Orbán: a magyarok sikerének kulcsa a munkaalapú gazdaság

A munkaalapú gazdaság lehet Magyarország jövőjének, a magyarok sikerességének és életszínvonal-emelkedésének kulcsa a miniszterelnök szerint.

2013.04.24 12:16MTI

Ezért a szakképzési rendszert össze kell hangolni a gazdaság igényeivel, helyre kell állítani a kétkezi munka becsületét, és átláthatóbbá, egységesebbé kell tenni az oktatási rendszert - mondta Orbán Viktor szerdán Budapesten, a 6. Szakma Sztár Fesztiválon, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjének megnyitó ünnepségén.
   
A kormányfő emlékeztetett, a rendezvény jelmondata az, hogy egy jó szakma felér egy diplomával. "Most azonban már azt is tudjuk, hogy ennek a mondatnak a fordítottja is igaz: nem minden diploma ér fel egy jó szakmával" - tette hozzá.
   
Beszédében az elmúlt évtizedek problémájának nevezte, hogy a szakképzés veszített korábbi tekintélyéből, az iskolarendszer egyre távolabb került a valós gazdasági igényektől, mindez pedig a vállalatoknál munkaerőhiányra, a pályakezdőknél munkanélküliségre vezetett, és egyes ágazatokban szakmunkáshiány alakult ki.
   
"A gazdasági válságból kikecmeregni akaró Európának szembe kell néznie azzal az ősi igazsággal, hogy valódi értékteremtő munka nélkül nem fogunk kijutni a kátyúból. Nincs olyan technológia, tudományos, technikai fejlettség, nincs olyan pénzügyi trükk és manőver, ami a munkát és a termelést kiváltaná" - fejtette ki Orbán Viktor.
   
Szerinte a mostani versenyeken részt vevő fiatalok is azt az üzenetet közvetítik, hogy hamis az az elképzelés, amely szerint a mai világban csak azok érvényesülhetnek, akik "homályos üzleti vállalkozások keretei között a lehető legkisebb munkával tetemes profitot tudnak létrehozni". Az is tévképzet - folytatta -, hogy az embernek csak diplomával lehet hivatástudata, mert a hivatás elsősorban azt a hozzáállást jelenti, ahogyan az ember a saját szakmájához viszonyul.
   
A miniszterelnök szavait azzal zárta, hogy a magyarok szakértelme, rátermettsége és munkabírása bizonyított tény, ellenkező esetben ugyanis nem jönnének Magyarországra olyan világcégek, mint például a Mercedes, az Audi vagy éppen a Lego.
   
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntőjében elmondta, 110 iskola csaknem 200 versenyzője vetélkedik egymással a fesztivál során.
   
Hangsúlyozta, Magyarországon az elmúlt években újra megindult az a folyamat, amelynek lényege úgy hangzik, a kétkezi munkának van becsülete. Közölte azt is, hogy a kamara azt javasolja a kormánynak: tekintsék át, milyen helyzetben van ma a szakképzés.

Az idén 39 szakterületen, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulóknak meghirdetett szakmai versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes fizikai szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése. Az elődöntőkön országosan csaknem négyezren vettek részt, a szakmai versenyek döntőjébe pedig 198 diák került be. A lipcsei WorldSkills nemzetközi szakmai versenyen 15 szakmában 16 versenyző képviseli majd Magyarországot.
   
A hazai versenyeket az MKIK rendezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.