Trafiktörvény

Tiltakozik a dohánybolt új értelmezése ellen a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége

Nem ért egyet a dohányboltok koncessziós pályázati kiírásának módosításával a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ), mert ezzel kiszorítanák a dohányboltokat a bevásárlóközpontokból.

2013.02.11 14:20MTI

Az MBSZ szerint a bevásárlóközpontbeli üzlethelyiségre vonatkozó előírások kivitelezhetetlenek, nem életszerűek és a szövetség számára elfogadhatatlanok.
   
Jelenleg az országban 118 bevásárlóközpont és 165 hipermarket működik több mint 3 millió négyzetméteren. Egy-egy nagyobb létesítmény naponta átlagosan 30-45 ezer látogatót fogad. A vásárlók egyebek mellett azért választják a bevásárlóközpontokat, mert a szolgáltatásoktól a magas áruválasztékig egy helyen megkapnak mindent - mutat rá közleményében a MBSZ.
   
A dohányforgalmazók kiszorítása a bevásárlóközpontokból és hipermarketekből hátrányos a kereskedők, a vásárlók és az állam számára is. A kereskedő nagy forgalmú helyszíntől esik el, a vevő nem tudja hatékonyan és gyorsan lebonyolítani vásárlásait, az állam pedig a forgalom csökkenése miatt általános forgalmi adótól esik el - idézi a közlemény Balatoniné Kiss Juditot, az MBSZ főtitkárát.
   
A szervezet közölte: érthetetlen a 0-24 órás megközelíthetőség előírása, amelyet még ünnepnapokon is biztosítani kell. A kültéri bejárat megvalósítása a bevásárlóközpontok, hipermarketek és szupermarketek többségében kivitelezhetetlen, vagy homlokzati átalakítást igényel, ami építésiengedély-köteles és a plázastop hatálya alá is eshet. A kültéri bejárat kötelező előírása veszélyezteti is a dohányboltok biztonságát, hiszen nagy értékű árukészlettel rendelkező, átlagosan egy eladóval működő üzlethelyiségről van szó - hívta fel a figyelmet a szervezet. 
   
Az MBSZ információi szerint az eddig benyújtott pályázatok többsége bevásárlóközpontban, hipermarketben és szupermarketben lévő üzlethelyiségekre vonatkozik, a kiírás szigorítása ezeket a kiskereskedőket érinti hátrányosan.
   
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője pénteken az MTI érdeklődésére arra hívta fel a figyelmet: a törvény szövege annak elfogadása óta egyértelműen önálló, más üzlettől elkülönült dohányboltot szab meg feltételül.
   
A kiírásban semmiféle új feltételt nem szabott a kiíró a dohányboltok elhelyezkedésével kapcsolatban, pusztán iránymutató jellegű értelmezést adott a hatályos törvényi rendelkezéseknek - közölte Légrádi Petra. Tájékoztatása szerint bevásárlóközpontokban is lehet trafikot nyitni, ha az kültérről, korlátozás nélkül, ünnepnapokon is megközelíthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.