The Transalpine Pipeline

Csehország 5 százalékos részesedést szerzett a TAL kőolajvezetékben

Ötszázalékos részesedést szerzett a cseh állam százszázalékos tulajdonában lévő prágai Mero kőolajszállító részvénytársaság az olaszországi Triesztből Németországba vezető TAL (The Transalpine Pipeline) kőolajvezetékben.

2012.11.20 18:11MTI

Martin Kuba cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerint a tranzakció megvalósítása hozzájárul Csehország energetikai függetlenségének megerősítéséhez, a csehek ezentúl még kevésbé fognak függeni a Barátság kőolajvezetéken Oroszországból érkező nyersanyagtól. A Mero a TAL ötszázalékos részvénycsomagját a Shell Deutschland Oil társaságtól vette meg. A felek megegyeztek, hogy a tranzakció árát nem hozzák nyilvánosságra. 

A részvények értékét a Mero saját pénzalapjaiból fedezte. "Számunkra ez stratégiailag fontos beruházás, amely a Cseh Köztársaságba irányuló kőolajszállítás szempontjából kulcsfontosságú" - hangsúlyozta a cseh szakminiszter. "A részvénycsomag birtoklása fontos jogokat biztosít a tulajdonosnak, például joga van képviselőt kinevezni a társaság igazgatói tanácsába, illetve saját kőolaj szállítására a vezetéken keresztül" - mondta Kuba. "Bár a részesedés aránya összességében alacsony, jelentősége rendkívül nagy" - húzta alá a miniszter.
 
A tranzakció rendezése után a Shell eddigi 24 százalékos részesedése 19 százalékra csökkent. A TAL további részvényesei: OMV (25 százalék), Ruhr Oel (11 százalék), Eni 10 százalék), Petroplus (10 százalék), BP (9 százalék), ExxonMobil (6 százalék), ConocoPhillips (3 százalék), Total S. A. (2 százalék). A TAL-on keresztül a Kaszpi-tenger vidékéről, Közel-Keletről és Észak-Afrikából származó kőolaj folyik Nyugat-Európába. A csehek Ingolstadtban csatlakoznak a TAL-hoz. Ingolstadtot a csehországi Kralupyval a kilencvenes évek közepén megépített IKL (Ingolstadt-Kralupy) kőolajvezeték köti össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.