Cumik, óvszerek kerültek bele

Műszaki hiba a Barátság kőolajvezetéken

Cumik és óvszerek kerültek a Barátság kőolajvezetékbe, a gumiból készült termékek miatt meghibásodtak a mérőórák a vezeték magyarországi és szlovákiai elosztó csomóponti szakaszán.

2012.10.22 14:12MTI

A Vedomosztyi című orosz napilap a kőolajvezeték üzemeltetésével foglalkozó egyik cég munkatársától megtudta, hogy a mérőórák hirtelen nagyobb mennyiségű olaj áramlását jelezték, mint amennyinek át kellene haladnia a vezetéken. A műszaki hiba felderítésekor kiderült, hogy gyerekcumik és gumióvszerek kerültek a csomóponti szakaszba. A különös szennyezést, amely előbb a szlovákiai, majd a magyar szakaszon is problémát okozott, október 7-én és 8-án fedezték fel. 

A Vedomosztyinak Szollár Domokos, a Mol kommunikációs igazgatója megerősítette a műszaki hibát, de közölte, hogy nem kellett leállítani a szállítást. Részleteket nem árult el a szennyezésről. A lap úgy tudja, hogy a probléma kiküszöböléséig a vezeték tartalék ágára irányították át a kőolajat. Az orosz kőolajvezetékeket üzemeltető Transznyeftynél azonban megerősítették: tudnak arról, hogy a Barátság kőolajvezeték szerbiai és a magyar elosztó csomópontjában műszaki hibát okoztak a gumiból készült termékek. Igor Gyemin, a cég képviselője szerint a szennyezés valamelyik tranzit-országban: Fehéroroszországban vagy Ukrajnában kerülhetett a rendszerbe az adalékanyagok hozzáadása során. 

Azt is elmondta, hogy Magyarországról és Szlovákiából jelezték a problémát a Transznyetfynek, és most ezek az országok nem akarnak kőolajat befogadni Ukrajnából. Az 1964-ben üzembe helyezett Barátság kőolajvezeték a délkelet-oroszországi Szamara várostól szállítja a nyugat-szibériai és Kaszpi-tengeri kőolajat Európába. A fehérorosz Mazir városnál északi és déli ágra válik szét, valamint Ukrajnában is két irányba ágazik. Az egyik Magyarországra, a másik Szlovákiába halad tovább. A Barátság kőolajvezeték naponta egymillió hordó kőolajat továbbít magyar, lengyel, német, cseh és szlovák finomítókba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.