ASEM

Martonyi János Vietnamban folytatott megbeszéléseket

Martonyi János külügyminiszter dél-ázsiai körútjának első állomásán Vietnamba látogatott, ahol a gazdasági kapcsolatok erősítését célzó megbeszéléseket folytatott - közölte a külügyi tárca szombaton.

2012.11.03 12:44MTI

Martonyi János hétfőn és kedden a magyar delegáció vezetőjeként részt vesz az Ázsia-Európa Együttműködés (ASEM) 9. Állam- és Kormányfői Csúcstalálkozóján Laosz fővárosában, Vientianéban.

A magyar külügyminiszter a csúcstalálkozót megelőzően látogatást tett a 10 milliós Ho Si Minh-városban, ahol találkozott a városvezetői feladatokat ellátó népi bizottság elnökével, Le Hoang Quannal. Az elnök szorgalmazta, hogy Magyarország ismét nyissa meg a 2006-ban bezárt főkonzulátusát, melyre nagy szükség lenne a napi gyakorlati kapcsolattartás érdekében.

A városban aktív a magyar baráti egyesület, a helyi tiszteletbeli konzul komoly munkát végez, és több magyar cég is képviselettel rendelkezik. A város vezetése elhatározta, hogy azzal is segíteni kívánja a két ország közötti kapcsolatokat, hogy testvérvárosi együttműködést kezdeményez egy magyar várossal. Kitért arra, hogy a jelenlegi négy európai nagyváros mellett, fontos lenne, hogy legyen közvetlen légi kapcsolat Budapesttel is.

A közlés szerint a magyar tárcavezető támogatásáról biztosította a Népi Bizottság elnökének javaslatait és egyetértett azzal, hogy mindezek pozitív hatással lesznek gazdasági kapcsolatainkra.

Martonyi János kötetlen beszélgetést folytatott a hazánkban tanult vietnamiak csoportjával, akik elmondták, hogy a mai napig szoros kötelék fűzi őket Magyarországhoz. A külügyminiszter tájékoztatta őket arról, hogy Magyarország felújítja külföldieknek szánt ösztöndíj programját, mely kölcsönös előnyöket biztosít mindkét fél számára. Hazánk értékként tekint a magyar nyelvet, kultúrát megismerő, szerető külföldiekre.

Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével folytatott pénteki megbeszélésen egyetértettek abban, hogy mind a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN), ezen belül Vietnam is fontos partnere az Európai Uniónak. Magyarország is támogatja a Vietnam és az EU között folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalásokat.

Az EU helyzetéről szót váltva mindketten úgy látták, hogy a válság legkritikusabb szakaszán túl jutott az unió, azonban még komoly erőfeszítésekre van szükség. Martonyi János ismételten felhívta Herman Van Rompuy figyelmét arra, hogy a jelenlegi tervek szerint Magyarországnak szánt kohéziós források mértékét a kormány nem tudja elfogadni, hathatós megoldásra van szükség. A megoldásnak a szerződés alapelveivel összhangban kell lennie.

A magyar külügyminiszter szombaton előadást tartott a Foreign Trade University Ho Si Minh-városi kampuszán az egyetem diákjainak. Beszédében összehasonlította az európai és a délkelet-ázsiai integrációs folyamatokat.

A globális kihívások és konfliktusok kezelésében a regionális együttműködési formák, mint az EU és az ASEAN tudnak hatékony válaszokat adni, hangsúlyozva a lépésről-lépésre történő építkezés szükségességét. Azzal zárta előadását, hogy Magyarország örömmel látja a tanulni vágyó vietnami fiatalokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.