Mérföldkő

Átadták a HungaroControl új légiforgalmi irányító központjának épületét

Átadták a HungaroControl új légiforgalmi irányító központjának épületét csütörtökön Budapesten.

2012.08.30 12:08MTI

A 13 milliárd forint beruházásból megvalósuló ANS III elnevezésű komplex fejlesztési program és ezen belül a légiforgalmi irányító központnak helyet adó épület átadása mérföldkő a hazai légiközlekedésben, mert hosszú távon biztosítja, hogy a HungaroControl Európa egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója maradjon - hangoztatta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára az átadó ünnepségen. 

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az ANS III komplex fejlesztési programon belül az épületépítés mintegy 3,5 milliárd forintba került. A 13 milliárd forintos beruházáshoz az Európai Unió a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) keretében 6 millió euró értékben járul hozzá, a többit a HungaroControl önerőből finanszírozza. 

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az átadott épületben a technológiák telepítése folyamatban van, ezzel várhatóan szeptemberre készülnek el. Ezt követően elkezdik a párhuzamos üzemelést úgy, hogy a jelenlegi forgalomirányító központból irányítanak, miközben élesben tesztelik a berendezéseket az új létesítményben.
 
Decemberre tervezik az új központból a légiforgalom irányítást, miközben a régi központban is folyik majd a munka, és várhatóan 2013 februárjától már csak az új forgalomirányító központot használják, ahol új, csúcstechnológiával felszerelt légi navigációs központ működik majd. Szepessy Kornél az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a HungaroControl stratégiai célkitűzése, hogy partnereivel közösen regionális, közép-európai légi navigációs tudásközpontot is létrehozzon a jelenlegi irányító központ területén. 

Az átadó ünnepségen Bodnár Ferenc, a kivitelező Swietelsky és Közgép konzorciuma nevében elmondta, hogy a 2011 márciusban kezdték az építést, 17 hónap alatt 9.640 négyzetméteren végeztek építési munkát, pinceszintet és három emeletet alakítottak ki, és megkapták a használatbavételi engedélyeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.