400 millió forintot fordított a megmentésére

Egy forintért kínálja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra részvényeit Pécsnek a Közgép

Miután 400 millió forintot fordított a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésére, jelképes összegért, 1 forintért ajánlja fel a gyárban szerzett részesedését Pécs városának a Közgép Zrt. - közölte a társaság csütörtökön.

2012.07.05 14:36MTI

A közlemény szerint nem üzleti céllal, hanem a Zsolnay örökségének megőrzéséért fektetett a manufaktúrába a cég. Ennek ellenére - megfogalmazásuk szerint - "alaptalan, nemtelen és durva politikai és médiatámadások kereszttüzébe" kerültek pécsi szerepvállalásuk óta.

Az építőipari vállalat nem támaszt igényt a manufaktúrába eddig invesztált pénzére - közölték.

A közlemény emlékeztet: a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 2011 májusában vásárolta meg a Manufaktúra Befektető Kft.-t, és ezzel közvetve annak kisebbségi részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben.

A Közgép azt közölte: elsődleges szándékuk a Zsolnay egyedülálló örökségének megmentése, a magyar értékek és a munkahelyek megőrzése volt. A porcelánmanufaktúra átvilágítása során kiderült, hogy a gyár a vártnál is súlyosabb helyzetben van. 2011-ben története egyik legnehezebb évét zárta, nettó árbevétele 2010-hez képest több mint negyedével, csaknem 300 millió forinttal csökkent, és 282 millió forint veszteséget termelt.

Az elmúlt egy évben a Közgép 400 millió forintot fordított a manufaktúrára, saját forrásból biztosította működését és több mint 220 dolgozójának megélhetését. Ennek ellenére a manufaktúra arra is ürügyként szolgált, hogy a cégen meg sem hirdetett közbeszerzési pályázatok eredményét próbálják számon kérni - írta közleményében a Közgép.

A tájékoztatás szerint mostanra a Zsolnay üzleti stratégiájának megvalósítása az elmaradó pályázati lehetőségek és a porcelánpiac zsugorodása miatt ellehetetlenült. A manufaktúrának juttatott források a jelenlegi helyzetben nem piacbővítést és fejlesztést, hanem pusztán adósságkezelést szolgálhatnak, és a veszteségeket fedezhetik.

A Közgép szerint a megváltozott körülmények között teljes működési modell-váltásra van szükség a porcelánmanufaktúrában, hogy a piaci tevékenység helyett a fenntartható értékmegőrzés kerüljön előtérbe.

Ebben a döntésben megkerülhetetlen a többségi részvényes, a Pécs Holding véleménye. A közlemény szerint a Közgép - úgy, hogy a manufaktúra pénzügyi helyzete stabil - 1 forintért visszavásárlásra ajánlja fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben megszerzett részvényeket Pécs városának, illetve a Pécs Holding Zrt.-nek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.