Amúgy se csináltak vele semmit

26 önkormányzat ingyenesen vehet át ingatlanokat az államtól

Ingyenesen kerül 26 önkormányzat tulajdonába összesen 43, eddig nem hasznosított állami ingatlan, amelyek alkalmasak arra, hogy segítsék az ingatlanátvevők mindennapos feladatellátását.

2012.03.29 16:50ma.hu

A Kormány határozata szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2012. május 30-ig köti meg az összesen 1,1 milliárd forint forgalmi értékű ingatlanok tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződéseket – tájékoztatta a ma.hu-t Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A jelenleg nem – vagy nem hatékonyan – hasznosított ingatlanok fenntartási, üzemeltetési, őrzési költségének megtakarításával a központi költségvetés állami vagyonnal kapcsolatos kiadásai csökkennek. A helyi önkormányzatok ingyenesen jutnak olyan vagyonelemekhez, amelyek elősegítik feladataik ellátását. Így többek között tizenegy, a honvédelmi célra való hasznosítás szempontjából feleslegessé vált ingatlanhoz jut hozzá Drégelypalánk. Az átadandó ingatlanok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a község önkormányzata a Drégely várához kapcsolódó idegenforgalom fellendítése érdekében szálláshelyeket és sátorozó-helyeket alakítson ki. A Baranya megyei Bogádmindszent két olyan közterület tulajdonjogát kapja meg, amelyeken sportpálya létrehozását tervezik.

Az ingatlanok között a helyi önkormányzatok vagyonkezelési feladatainak ellátása szempontjából kedvezőbb feltételeket biztosító vagyonelemeket is átad az állam, így több közutat és csatornát is. Mindezeken kívül a Kormány a Baptista Szeretetszolgálat részére összesen 5,5 millió forint értékében honvédségi ingóságokat (így ruhadarabokat és takarókat) juttat, amelyeket hajléktalan- és szenvedélybeteg-ellátási programjaikban használnak fel.

A Kormány 2011-ben három alkalommal döntött állami ingatlanok ingyenes átadásáról. A megkötendő tulajdon-átruházási szerződésekbe több garanciális feltétel épül be, így az elidegenítési tilalom megállapítása vagy a hasznosítási cél rögzítése, amelyek a felelős vagyonkezelés elvének érvényesülését biztosítják. Az ingatlanok tételes jegyzéke a kormányhatározat mellékleteként a Magyar Közlönyben jelenik meg a közeljövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.