Fokozatosságot javasol Vincente Deger

Szerbia - Előbb a csatlakozás, utána az euró?

Vincente Deger, az EU belgrádi képviseletének vezetője szerint Szerbiának jelen helyzetben nem kellene az euró bevetésének gondolatával foglalkoznia.

2012.03.20 19:55MTI

"Az első lépés az Európai Unióba való belépés, ezután következhet az euró bevezetése" - mondta Deger a szerb vámigazgatóságon elhangzott nyilatkozatában. Hozzá tette, hogy "nem minden uniós tagállam tagja az eurózónának".
   
Arra a kérdésre válaszolva, hogy megszilárdulna-e Szerbia pénzügyi rendszere, ha Montenegró példáját követve bevezetné az eurót, Vincent Deger azt válaszolta: Montenegró példája "egyedi eset", ezt a kérdést minden országnak magának kell eldöntenie.
   
Az uniós diplomata szerint "az euró bevezetése és az eurózónához való csatlakozás szükségessé teszi a megfelelést bizonyos kritériumoknak". A legfontosabb ilyen kritérium "az, hogy a költségvetési hiány nem lehet nagyobb 3 százaléknál, az ország köztartozásainak felső határa pedig nem haladhatja meg a bruttó hazai termék értékének a 60 százalékát".
   
Ez utóbbival összefüggésben Deger elismerően szólt arról, hogy Szerbia a köztartozás felső határát 45 százalékban állapította meg. Deger úgy véli, hogy Szerbiának fokozatosan kell vállalnia az euró esetleges bevezetésével járó intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy előbb "meg kell kezdenie az uniós csatlakozási tárgyalásokat, annak lezárását követően válhat teljes jogú tagállammá és csak azt követően nyílna meg számára a lehetőség, hogy csatlakozzék az eurózónához".
   
A belgrádi médiában az utóbbi napokban több olyan vélemény is elhangzott, amelyben az euró bevezetésének célszerűségét latolgatták a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.