A fák 90 százalékát törvényellenesen vágják ki

Világméretű járvány: két másodpercenként eltűnik egy focipályányi erdő

A Világbank legújabb, az illegális erdőirtásról szóló tanulmánya szerint világszerte két másodpercenként egy focipályányi erdőt irtanak ki illegálisan; a probléma immár "világméretű járvánnyá" nőtte ki magát.

2012.03.20 19:48MTI

A Világbank becslése szerint évente a fák 90 százalékát törvényellenesen vágják ki, ezzel 10 és 15 milliárd dollár közötti kárt okozva. A szervezet felhívja a figyelmet arra is, hogy a konkrét anyagi károk mellett a hatalmas környezeti, gazdasági és társadalmi költségeket is figyelembe kell venni.
   
A jelentés szerint az erdők kivágása főként szervezett bűnözés révén történik, és a bűnözők a nem legálisan szerzett nyereséget korrupt kormánytisztviselők lefizetésére használják, akik szemet hunynak az erdőirtás felett - számol be a CNN internetes oldalán.
   
Az ilyen bűncselekmények sokszor felderítetlenek maradnak, nem foglalkoznak velük a hatóságok, vagy nem is jelentik azokat - írja a Világbank hozzáfűzve, hogy az ezzel kapcsolatos, ritkán elinduló nyomozások is "amatőrök" és nem meggyőzőek.
   
A Világbank négy, erdőkben gazdag országban - Brazíliában, Mexikóban, Indonéziában, és a Fülöp-szigeteken - végzett négyéves kutatása rámutat, hogy kevesebb mint 0,1 százalék a valószínűsége annak, hogy az erdőirtókat megbüntetik.
   
A probléma megoldását a szervezet abban látja, hogy a nyomozásoknak az illegális erdőirtás kitalálóira, illetve azokra a korrupt tisztviselőkre kell koncentrálniuk, akik lehetővé teszik a bűncselekményt és megvédik a bűnözőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.