Megkétszerezte iPhone- és iPad-eladásait

Duplázott az Apple

A birodalom visszavág(ott): az elemzői várakozásokat jóval meghaladó eredményekről számolt be az amerikai Apple a keddi tőzsdezárás után nyilvánosságra hozott negyedéves gyorsjelentésében.

2012.01.25 07:55MTI

Mindez annak köszönhető, hogy okostelefonjából (iPhone) és táblagépéből (iPad) rekordmennyiséget értékesített az ünnepi szezonban.
   
A világ egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai és komputercége üzleti évének első negyedévében - azaz tavaly október-decemberben - 46,33 milliárd dollár bevételre tett szert, ami 73 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Elemzők 38,9 milliárd dollárra számítottak.
   
A társaság nettó nyeresége éves összehasonlításban 118 százalékkal 13,06 milliárd dollárra emelkedett, így az egy részvényre jutó nyereség 13,87 dollár lett. Utóbbi adat esetében az elemzői várakozások átlaga 10,16 dollár volt.
   
Az Apple több mint 37,04 millió iPhone-t adott el az október és december közötti negyedévben, dupláját az előző negyedévinek és több mint dupláját az egy évvel korábbinak. Ez egyben azt jelentheti, hogy az Apple megfoszthatta a világ első számú okostelefon-gyártójának címétől a rivális Samsung Electronicset, amely elemzői várakozások szerint mintegy 35 millió okostelefont értékesített a tavalyi év utolsó negyedében.
   
Jól fogytak az Apple táblagépei is: 15,43 millió iPadet adtak el, ami több mint duplája az egy évvel korábbinak, s jócskán meghaladja az elemzők által várt 13,5-14 milliót.
   
A vártnál jóval kedvezőbb eredményeknek köszönhetően az Apple részvényeinek árfolyama a keddi tőzsdezárást követő elektronikus kereskedésben 7,9 százalékkal, azaz 33,03 dollárral 453,53 dollárra emelkedett.
   
Az előző negyedévről - 2011 július-szeptemberéről - közzétett gyorsjelentésével az Apple csalódást keltett, mivel mind a bevétele, mind a nyeresége elmaradt az elemzői várakozásoktól.
   
Az előrejelzéseiben konzervatív, az elemzőknél általában alacsonyabb célszámokat megjelölő Apple arra számít, hogy a mostani, márciussal záruló negyedévben mintegy 32 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 8,50 dolláros nyereséget ér el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.