Magasabb kötvényhozamok és gyengébb forint?

EU/IMF-megállapodás - Rögös lesz az út odáig?

Biztosra veszi a megegyezést a nemzetközi szervezetekkel, az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az Equilor Befektetési Zrt., amelynek szakértői szerint azonban az odavezető út rögös lesz, ami a jelenleginél magasabb kötvényhozamokat és gyengébb forintot eredményezhet.

2012.01.24 15:05MTI

A befektetési szolgáltató cég kedden megjelent, 2012-re vonatkozó elemzése szerint a recessziós félelmek és az adósságválság lesz a fókuszban ebben az évben is.
   
Magyarországon a forint árfolyamát szélsőséges mozgás jellemezheti az idén, 290 és 350 közötti sávban bárhol el tudják képzelni a forint euróárfolyamát. Az EU/IMF-megállapodás által nyújtott reménysugár ugyanakkor rövid távon a forint további izmosodását okozhatja.
   
Előrejelzésük szerint a jegybanki alapkamat 50 bázispontos emelésére lehet számítani 2012-ben, és további szigorítás csak akkor várható, "ha a világban elszakad a cérna". Ha ez nem következik be, akkor az Equilor szerint az év második felében már a kamatcsökkentés kerülhet napirendre, így az év végére várhatóan 7 százalék körül lehet a jegybanki alapkamat.
   
Az eurózóna válsága előre láthatóan idén sem enyhül. A pénzügyi rendszer ebben a formában történő fenntartása - Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint - egyre nagyobb összegeket emészt fel, a finanszírozását illetően pedig negyedévről negyedévre csökkent a befektetők hajlandósága. A főbb európai országok mellett az Egyesült Államok is dagadó költségvetési hiánnyal és államadóssággal küszködik, és ezek csökkentését több tényező is akadályozza. Ennek ellenére, az Equilor elemzője úgy véli, hogy Amerika felülteljesítése a gazdaság szintjén is megmarad idén, de később a problémák enyhülésével Európa felzárkózhat.
    
Az Equilor szakértői nem számítanak arra, hogy a görögöket vagy a portugálokat "kitessékelik" az eurózónából, ugyanakkor a görögök esetében a csőd lehetősége továbbra sem került le a napirendről. Sőt 2012 "szakítópróbája" a márciusban esedékes 14,5 milliárd eurós kötvénylejárat lehet, amelyet újabb hitelcsomag nélkül nem tud a görög állam visszafizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.