400 millió eurós forgalom

Zuhanó ingatlanpiac: a fejekre tessék vigyázni!

A magyar ingatlanbefektetési piac forgalma tavaly 620 millió eurót (mintegy 175 milliárd forintot) tett ki, idén 400 millió eurós forgalom várható, feltéve, hogy a vevők találnak finanszírozást a tranzakcióhoz - mondta Tim O'Sullivan, a CB Richard Ellis társigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

2012.01.24 13:36MTI

Az elvárt hozam 7,25-7,5 százalék, ez megfelel a budapesti és a pozsonyi hozamnak. Varsó és Prága már túl drágának számít, mivel ott a hozam múlt év utolsó negyedében 6,25-6,5 százalék volt - erről Jos Tromp, a CBRE közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője beszélt.
 
A hozam elvárást a kockázatmentesnek tartott 10 éves német államkötvény hozamhoz mérik a befektetők, amely jelenleg 2 százalék. 

A közép-kelet-európai piacon a múlt évben 11,2 milliárd euró volt a kereskedelmi ingatlanbefektetések értéke, amely kétszerese a 2010. évinek. Ma is ez a legvonzóbb befektetési eszköz a régió piacán - mondta Jos Tromp.
 
Az irodapiacon a kihasználatlanság nagyon változó a régióban.
 
Amíg Varsóban 6,7 százalék, addig Prágában 12 százalék, Budapesten pedig 19 százalékon áll. A magyar befektetési ingatlanpiac 2007-ben állt a csúcson 1,9 milliárd euróval. Tavaly a 620 millió euróból 53 százalékot tettek ki az irodák, 19 százalékot a kereskedelmi létesítmények, és ugyanennyi volt a hotelek részesedése is, a logisztikai (ipari) létesítmények pedig 9 százalékkal részesedtek. Tim O'Sullivan becslése szerint idén az irodák és a kereskedelmi épületek egyharmad-egyharmad arányban részesednek a forgalomból. Borbély Gábor a CBRE elemzési és tanácsadási vezetője az irodapiacot elemezve elmondta, hogy tavaly a bérbe adott terület 400 ezer négyzetméter volt, ez 100 ezer négyzetméterrel több, mint az egy évvel korábbi volt. A múlt évi bérbeadás 40 százaléka bérlet-hosszabbítás volt. Miután 2014-ig alig néhány tízezer négyzetméter új iroda kerül piacra, a kínálat szűkülni fog, viszont az új területekre jelenleg minimális az előszerződés - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.