CBA-franchise tag volt a csaló

Talán a negyede jöhet vissza az elcsalt milliárdoknak

Legfeljebb az okozott kár negyede térülhet meg a CBA francishe partnereként működő Delikát Kft. által áfacsalással okozott kárnak.

2011.10.12 16:29gazdasag.hu

Több mint 3,5 milliárd forintos áfacsalás megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyeztek 8 embert. A súlyos pénzügyi bűncselekményt elkövető céghálózat központi szereplője a Gazdaság.hu információi szerint a CBA-üzletlánchoz tartozó, elsősorban győri és mosonmagyaróvári boltokat működtető, 1991 óta a piacon lévő Delikát Kft.

A Delikát Kft. az Opten adatai szerint több mint tíz CBA-boltot üzemeltet Győrben, Mosonmagyaróváron, Bábolnán és Lébényben. A CBA franchise tavaly papíron 5,5 milliárd forintos árbevételt ért el, a válság ellenére 6 százalékkal növelni tudta forgalmát, az adózás előtti eredménye viszont jelentősen, 378 millió forintról 241 millió forintra csökkent, a 2010-es erednénye után 10 millió forint társasági adót fizettek be az államkasszába a tavalyi 41,8 millióval szemben.

A cég tulajdonosai mindkét évben 40 millió forintot vettek ki osztalékként, így az eredmény tavaly 201,2 millió forintra, egy évvel korábban 338 millió forintra rúgott. A társaság export árbevétele a leadott beszámolók szerint 2009-ben 591 millió, 2008-ban 33 millió, 2007-ben 402 millió forint volt, érdekes módon 2010-ben nem szerepeltettek külföldről származó bevételt a könyvekben. A cég saját tőkéje 1,27 milliárd forint, a vagyon nagy része ingatlanokban, kisebb része műszaki gépekben és berendezésekben van.

Az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó Delikát Kft.-t 1991-ben alapította Laki László és fia, ifjabb Laki László Győrben, mindvégig ők voltak a cég ügyvezetői is. A székhelyet 1998-ban Abdára helyezték át, vélhetően az iparűzési adó alacsonyabb mértékének kihasználása miatt. A tulajdonosi szerkezet változott az évek során,1999-ben Laki László másik fia, Laki Péter is üzletrészt kapott, de 2006-ban kiszállt a cégből, és idén május végén ifjabb Laki László is így tett, de ügyvezető maradt apja mellett az Opten cégtárának adatai szerint.

A szervezet irányítói és tagjai közül 8-an előzetes letartóztatásban, öten pedig házi őrizetben vannak. Az elkövetőknek a bűnszervezetben elkövetett csalás miatt akár húsz év börtönbüntetésre is számítaniuk kell. A NAV egyebek mellett leállított egy 720 millió forintos áfa-visszafizetést és a pénzügyi nyomozók 42 millió forint készpénzt, ingó- és ingatlan vagyont foglaltak le, valamint bankszámlát zároltak az akcióban. Mindennek köszönhetően már az eljárás elején biztosított, hogy a költségvetést ért négymilliárd forint kár legalább egynegyede megtérül.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.