A különböző örszágokban mást szeretnek a patkányok

Minden patkány másért döglik

Milánó professzionális patkányirtóhoz fordult a várost ellepő rágcsálók ellen. Az egész világon keresett olasz patkányszakértő azt állítja: minden patkány másért döglik.

2010.08.31 09:13MTI

Az elegáns és tisztább Milánótól a szegényebb Nápolyig az itáliai városok közös nevezőjét a patkányok adják. Minden olaszra tíz jut belőlük: a statisztikák szerint Milánóban 13 millió, Rómában 27, Nápolyban tízmillió patkány él. 

Az idei trópusi nyárban tovább szaporodtak, és a jó időben végzett gyakori útfelbontások a felszínre hozták őket. A 2015-ös Expo építkezései miatt a patkányok elárasztották Milánó városát, a hagyományos módszerek csődöt mondtak, így az önkormányzat profi segítséget hívott. Milánó az ország első számú patkányirtójához, Massimo Donadonhoz fordult.
 
A szakember először orvosnak készült, de aztán légyirtó majd patkányspecialista lett belőle. Az általa harminc éve alapított Mayer Braun Deutschland cég 17 ezer képviselettel dicsekedhet az egész világon. “A vállalatomnak német nevet adtam, mivel ez tekintélyesebben hangzik, mintha olaszul szólna” - magyarázta Donadon. Módszerei viszont olaszosan leleményesek. A patkányirtás mestere elmondta, a rendkívül intelligens patkányokkal való harc igazi művészet. 

Az olcsó megoldás nem vezet eredményre, nem elég elhelyezni két csapdát: a patkányok elleni háború időbe és pénzbe kerül. Donadon tanulmányozta az állatok szokásait és főleg táplálkozását. Munkamódszere erre épül: minden patkány mást szeret.
 
Amikor Amszterdamban új metróvonalat fúrtak, és kitört a patkányinvázió, Donadont hívták és ő nutellával és vaníliával ízesített lazaclisztet vetett be. A kilencvenes évek végén New York polgármestere, Rudolph Giuliani szintén az olasz szakemberre bízta a patkányirtást, és Donadont a hamburgeres csali vezette sikerre. 

Tapasztalata szerint a párizsi patkány a vajat, a német a zsíros sertéshúst, a chilei a halat szereti. Milánóban Donadon a hagyományos olasz receptet alkalmazza: friss tésztát, zabot, búzát és panettone kalácsot kínál a patkányoknak. A lényeg, hogy a méreg ne azonnal hasson, a patkánykolónia tagjainak nem szabad rögtön megsejteni, melyik étel okozta egyik társuk halálát.
 
Máskülönben elkerülik a mérgezett falatot. Miután Milánót megtisztította a patkányoktól, az olasz profit Líbiába várják. Moammer Kadhafi 180 milliót ajánlott fel neki, ha országát megszabadítja a sivatagi egerektől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.