A Big Bang nem éri be kicsivel

Nagyobb részecskegyorsítót építenének az ősrobbanás kutatói

Nagyobb részecskegyorsítót építenének az ősrobbanás kutatói.

2010.07.26 14:43MTI

Az új szerkezet - a svájci, 27 kilométer kerületű alagútban felépített nagy hadronütköztetővel (LHC) ellentétben - nem egy gigantikus körben, hanem egyenes vonalban gyorsítaná az ütköztetésre szánt részecskéket.

A világegyetem keletkezésének megismeréséhez szükséges következő lépés terveit az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) tudósai a párizsi részecskefizikai konferencián ismertették Nicolas Sarkozy francia elnökkel. A nemzetközi összefogással mintegy 10 milliárd euróból (2,87 billió forintból) megvalósítható kísérleti eszköz a Nemzetközi Lineáris Ütköztető (International Linear Collider, ILC) nevet kapta, és felépítéséhez a rengeteg pénzen kívül "mindössze" egy 50 kilométer hosszú alagútra lenne szükség.

"Ha ez az ambíciózus tervünk valóra válna, mindenképen egy globális szerkezetről lenne szó" - mondta Barry Barish a tervezett ütköztető igazgatója. A Genf közelében működő LHC és kisebb amerikai társával, a Tevatron ütköztetővel ellentétben az újgenerációs szerkezetben a részecskéket egyenes vonalban ütköztetnék. Attól függően, hogy a projektet ki és mennyivel kívánja támogatni, illetve, hogy hol tudnak neki helyet biztosítani, gyakorlatilag bárhol felépülhetne a világon. Az LHC utódjának tekintett új ütköztetőt - a tudósok reményei szerint - 2020-25 táján kapcsolhatnák be először.

Ebben a szerkezetben pedig már nem protonokat, hanem elektronokat és azok antirészecskéit, pozitronokat ütköztetnének.

A szakemberek a július 22-28. között rendezett párizsi konferencián ismertetik a 2010 márciusa óta működő nagy hadronütköztetővel (LHC) elért eredményeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.