Tudósok tanulmányozzák a tücsökszexet

Negyedmillió órányi tücsökpornó

Negyedmillió órányi tücsökszexfilmet készítettek brit kutatók, hogy betekinthessenek a rovarok nemi életébe.

2010.06.04 17:13MTI

Az Exeter Egyetem biológusai 96 kamerát és mikrofonokat telepítettek tücsökgazdag területre Spanyolországban, Asztúriában, nevezetesen egy olyan mezőre, amelyen 152 tücsök élt- a megfigyelés kezdetekor.

A berendezések automatikusan bekapcsolták magukat, amint tücsökmozgást vagy -hangot érzékeltek. A felvételek és számítások szerint egy tücsökpár átlagosan 40-szer közösül, emellett viszont kalandoznak is, mind a hímek, mind a nőstények, kiruccannak egy-egy röpke pásztorórára, vagy pásztorpercre, aztán visszatérnek párjukhoz.

A kutatók mindegyik tücsök hátára parányi számot ragasztottak és mindegyikükből DNS-mintát vettek, hogy a rovarok utódait azonosítani tudják. Megállapíthatták, hogy a hímek muzsikájukkal próbálnak vonzók lenni a nőstények számára. Kiderült, hogy azok a tücsöklegények, melyek hosszabban zenélnek, több lányt hódítanak meg, viszont inkább csak a csenevészebb tücsökhímek szorulnak arra, hogy "zenészként" csábítóbbá tegyék magukat.

A bogarak "Paganinijeinek" nagyobb termetű példányai nem kell, hogy a húrok közé csapjanak, mivel az erősebb termetűek némán is sikeresek a hölgyeknél. Tücsökéknél nagy a halandóság, és a legtöbb hím nem is hagy maga után utódokat.

A nőstények sem sokkal sikeresebbek, de még a legszaporább, mondhatni "tenyésztücsökanyáknak" is csak maroknyi ivadéka éri meg a felnőttkort, holott több száz petét ásnak jó mélyen a földbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.