Mindvégig ártatlanságát bizonygatta Filippo

A galád hercegnőt mindvégig szerette: 500 éves, megrázó falfirkák egy olasz börtönből

500éves falfirkákat restauráltak az olaszországi Modena közelében lévő Spilamberto öreg tornyának börtönében. A rajzokban egy Filippo nevű ember hangoztatta ártatlanságát.

2010.01.09 17:58National Geographic

A cellát 1947-ben fedezték fel a régészek a torony rendbehozatalakor, de hosszú ideig nem foglalkoztak vele. Most azonban három évi elemzés után a történészek, nyelvészek, vegyészek megfejtették a képek üzenetét. Az elítélt valóságos képregényt hagyott hátra a falakon.

A történet 1523 és 1547 között esett meg a camerinói hercegségben. Amikor Giovanni da Varano herceg pestisben elhunyt, felesége, Caterina Cybo kaparintotta meg a hatalmat. Sokan támadták, de mindig sikerült felülkerekednie. Nagyratörő terve volt létrehozni egy akkora államot, amely képes szembeszegülni a Szentszékkel és ezt az Urbinóval való egyesüléssel akarta megvalósítani, lánya és Urbino hercege fiának házassága révén.

A megállapodás meg is köttetett a legnagyobb titokban és úgy is kellett maradnia az esküvőig, amelyre sokáig kellett várni, lévén a lány még kiskorú volt
- számolt be róla a Corriere della Sera című olasz napilap.

Filippo a hercegnő bizalmasa volt, minden titkok tudója. Az asszony, aki nem habozott korábban pártütők fejét leüttetni, nem bízott benne. Spilambertói rokonai ajánlották a számára megfelelő megoldást: egy kétszer másfél méteres cellát, amelyben még felállni sem lehetett. Filippo sorsa megpecsételődött. Halálára várva mesélte el rajzokban a majdani látogatók számára szomorú történetét.

A galád hercegnőt azonban mindvégig szerette, a rajzok mellé vésett versikék tanúskodnak erről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.