Űrkutatás

Különleges űrhajós kiképzési programot tartottak a Wizz Airnél

A képzés célja az volt, hogy rávilágítson a repülés és az űrrepülés során fennálló emberi tényezők közötti erős párhuzamokra.

2024.06.07 06:48MTI

A Wizz Air légitársaságnál megtartott különleges űrhajós kiképzési programról számolt be a HUNOR - Magyar Űrhajós Program a Facebook-oldalán csütörtökön.

A több fotóval is illusztrált bejegyzés szerint a kutatóűrhajósok egy kombinált elméleti és szimulációs képzés során sajátíthatták el a pilóták által használt kritikus módszerek és eszközök alkalmazását, emellett pedig gyakorolhatták a biztonságos és hatékony kommunikációs- és döntéshozási protokollokat is.

Az űrhajósoknak az űrrepülésre specializált tréning során egy Airbus A320-as utasszállító gép szimulátorának kezelése közben kellett különböző váratlan feladatokat, vészhelyzeteket, kommunikációs kihívásokat megoldaniuk - írták.

A képzés célja az volt, hogy rávilágítson a repülés és az űrrepülés során fennálló emberi tényezők közötti erős párhuzamokra, és olyan készségekkel vértezze fel az űrhajósokat, amelyek mind a Földön, mind az űrben nélkülözhetetlenek a biztonságos működéshez - ismertették.

Eddigi pilótaképzésüknek köszönhetően az űrhajósok jól reagáltak a terhelt környezetre, amit az utasszállító repülőgép irányítása, illetve a vizuális közlekedési minták követése jelentett - áll a HUNOR - Magyar Űrhajós Program közösségi oldalán elérhető posztban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt hétfőn jelentette be, hogy a szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, így ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.