Természet

A borzas len lett az Év vadvirága

A voksok 60 százalékát szerezte meg.

2023.01.11 16:09MTI

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

A tavaly decemberben indított szavazáson a voksok 60 százalékát a borzas len (Linum hirsutum) kapta, jelentősen megelőzve a tarka nőszirmot és a selymes peremizst - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Mint írják, a szavazásra jelölt 3 hazai növényfaj a szárazabb, sztyeppi élőhelyekhez kötődtek, így a szervezők ezen élőhelyek fontosságára és megőrzésük lehetőségeire kívánják felhívni idén a figyelmet.

Mint írják az Év vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése és védelme.

A közlemény felidézi, hogy a borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj. Hazánkban a fajjal száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. A borzas len 50-80 centiméter magas, felegyenesedő szárú évelő növény. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke ötezer forint.

További információk a https://www.facebook.com/evvadvirga weboldalon olvashatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.