Űrkutatás

A kínai holdjáró rejtélyes házat észlelt a Holdon

Kocka alakú házat észleltek a Hold felszínén.

2021.12.06 16:54ma.hu

A kínai Yutu-2 holdjáró által a Hold felszínén észlelt furcsa kinézetű, kocka alakú tárgy sok találgatásra ad okot a közösségi médiában. A tárgy a kínai űrügynökség által múlt héten közzétett fotókon látható. A Space.com szerint a holdjáró akkor vette észre a tárgyat, amikor a Hold túlsó oldalán lévő Von Kármán-kráteren keresztül haladt.

A Yutu-2 rover a kínai Csang'e 4 Hold-misszió része. A Hold túlsó oldalát 2019 óta kutatja.

Andrew Jones, a Space.com újságírója pénteken megosztott tweet-sorozatában kiemelte a szokatlan észlelést. "Kép egy kocka alakzatról az északi horizonton - 80 méterre a rovertől a Von Karman-kráterben" - írta. "Nem obeliszk vagy földönkívüliek, de mindenképpen érdemes megnézni" - tette hozzá egy következő tweetben.

A CNET szerint az objektumot "rejtélyes háznak" nevezték el, és a tudósok valószínűleg közelebb fogják vezetni hozzá a rovert, hogy jobban megnézhessék.

Bár a felfedezés nagy port kavart a Twitteren, a legvalószínűbb magyarázat szerint a tárgy egy szikla, amelyet a becsapódáskor került oda.

2019-ben a Yutu-2 egy "zöldes színű, gélszerű anyagot" fedezett fel a Holdon, amelyről kiderült, hogy kőzet - pontosabban egy kőzetszerű anyag, amely akkor keletkezik, amikor ásványok és kőzetek összeolvadnak.

A Csang'e-4 Kína negyedik Hold-missziója, és a második, amely egy rovert juttat el a Föld legközelebbi űrbeli szomszédjához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.