Állati

Rendkívül ritka rovart találtak Magyarországon

A szarvas álganéjtúró eszmei értéke 50 ezer forint.

2020.09.01 12:45ma.hu

Rendkívül ritka rovart találtak Magyarországon, a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzettel határos Kozárdon július 28-án - írja a napi.hu. A rovar egy szarvas álganéjtúró, eszmei értéke 50 ezer forint.

A bogár - amelyre Harmos Krisztián, a Bükki Nemzeti Park igazgatóságának tájegységvezetője bukkant rá - nem összekeverendő a ganajtúróbogárral, mivel a szarvas álganéjtúró a ganajtúrokkal ellentétben nem állati ürülékből készít galacsint vagy golyót, hogy aztán abba petézzen, hanem képes az akár a 40 centiméter mélyen a földben lévő többnyire szarvasgomba gomba illatát megérezni és leásni, hogy elhelyezze petéit. A nőstény egy gombára csak egyetlen petét helyez, majd magára hagyja. A petékből kifejlett lárvák a gombákból táplálkoznak, majd a tél során kifejlődik és tavasszal már a kifejlett állat (imágó) bújik elő a föld alól.

Rejtőzködő életmódja miatt szarvas álganéjtúrót látni igazi kuriózum. Esténként 15-20 percig rajzanak alacsonyan a fű fölött, ami valljuk be, eléggé megnehezíti felfedezést. A bogár 1982 óta védett, potenciális élőhelyből kevés van számára, mivel a gyepesebb, szárazabb, ritkásabb erdőterületeket kedveli, amelyek rendszerint áldozatául esnek a fakivágásoknak.

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.