Kutyavilág

Kiderült: tényleg megérti az embert a kutya!

Ha nem is szó szerint, de igazolást nyert: négylábú barátunk képes értelmezni pillanatnyi hangulatunkat, tudja, mikor vagyunk vidámak vagy szomorúak.

2015.02.15 19:00ma.hu
Forrás: Anjuli Barber, Messerli Research Institute

A Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói hoztak tudományos igazolást a minden kutyatartó által ismert helyzetről: négylábú barátaink képesek felismerni, milyen hangulatban van gazdájuk. Szó szerint arcról olvasnak az ebek!

A bécsi kutatók arra képezték ki a kísérletben részt vevő állatokat, hogy azok felismerjék a boldog és dühös arcokat, valamelyik típust előnyben részesítve a másikhoz képest. Az eléjük vetített arcoknak csupán a felét láthatták, megakadályozva a négylábúakat abban, hogy teljes egészében felismerjék az érzelmi kifejezéseket. Ha megfelelően választott a kutya, jutalmat kapott.

Miután végeztek az "edzéssel", a kutyák elé a korábban levetített félarcok másik oldalát vetítették: egy mosolygó szempár helyett a mosolygó szájakat, a mérges ajakbiggyesztés helyett az összevont szemöldököket. Sőt, még teljesen új, korábban nem látott arcokat is megjelenítettek a szőrös vizsgálati alanyoknak. Kiderült, hogy a véletlennél jóval nagyobb arányban ismerik fel a számukra megtanított arckifejezést.

Sőt, egy nem várt eredményt is hozott a kutatás. Rájöttek ugyanis, hogy azok a kutyák, akiknek a boldog arcot kellett kiválasztani, gyorsabban tanultak, mint azok, akiket dühös arcokra treníroztak. Noha ez nem bizonyított, de feltételezhető, hogy az ebek valóban megértették, és nem csak felismerték az érzelmeket az arcon. A dühös kifejezés pedig többnyire veszélyt jelent, ami megmozgathatta a kutyák ösztöneit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.