Nuke 'em!

Miért kellettek próbababák az atombombával felrobbantott házakba?

Nagyon más volt az 1950-es évek, mint napjaink: javában dúlt a hidegháború az Egyesült Államok és a Szovjetunió között, mindkét szuperhatalom lakossága félt a másik nukleáris fegyvereitől. Utóbbiakat egészen érdekes körülmények között (is) tesztelték.

2014.11.06 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Las Vegas-tól nem messze, Nevada államban található a Nellis Légierő Bázis, melyet több atomfegyver-teszthez is használt az Egyesült Államok. Ezek egyike az Operation Cue nevet viselte, és az atomrobbantás hétköznapi tárgyakra gyakorolt hatását vizsgálták általa. Ennek érdekében tíz lakóházat építettek fel a tesztkörnyezetben, és a pontos modellezés céljából azokat teljes mértékben úgy szerelték fel, mintha valódi lakói lennének. Került beléjük hűtő élelmiszerrel, függönyök, bútorok, sőt, még próbababák is, természetesen ruhákba felöltöztetve.

Öt különböző háztípust alkottak, betonból, fából, téglából; a párban készült épületek egyikét a robbanás epicentrumához közelebb, a másikat attól távolabb hozták létre. Előbbiek a légnyomás által biztosan elpusztuló zónába kerültek, utóbbiakat ezen a zónán kívül, a várt teljes megsemmisülésen túli területeken állították fel. Azt vizsgálták, hogy hol találhatók az épületek gyenge pontjai, miként kell építkezni ahhoz, hogy ennek az irtózatos erőnek jobban ellenálljanak az építmények.

Csomagolt élelmiszert és konzervet is elhelyeztek a házban illetve elástak a föld alá, hogy kiderüljön: egy esetleges nukleáris csapás után biztonsággal fogyaszthatók-e ezek az ételek. Emellett más struktúrákat is felépítettek a házak közé: rádiótornyokat, elektromos hálózatot, transzformátor-állomásokat és üzemanyag-tartályokat.



Végül 1955. május 5-én, reggel 5:10-kor eljött az idő, és egy 30 kilotonnás bomba képében megnyíltak a pokol kapui a kirakatvároskában. A detonáció után 24 órával a média, katonai szakértőkkel kiegészülve, megvizsgálhatta az eredményt. Ahogy az várható volt, a különböző építési módszerek különböző mértékben álltak ellen a pusztításnak. A fából készült házakból például egy szemétkupacon kívül semmi sem maradt, miközben a vasbeton épületek ugyan sérültek (például kitörtek ablakaik), de nagyrészt ellenálltak a légnyomásnak.

Összességében a tesztet sikeresnek minősítették, eredményeit pedig felhasználták a hidegháború későbbi szakaszában, bombabiztos óvóhelyek és más épületek felállítása során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.