Sajtószabadság vagy a privát szféra védelme?

A hadsereg után a média is mind gyakrabban használ drónokat

Súlyos biztonsági és etikai kérdéseket vet fel, hogy egyre gyakrabban jelennek meg videókamerával felszerelt pilóta nélküli repülőgépek bűncselekmények helyszínei felett.

2014.02.11 18:59MTI

Az FAA (Szövetségi Légügyi Hatóság) nemrég egy hartfordi esettel kapcsolatban indított vizsgálatot, ahol egy halálos autóbaleset színhelyén jelent meg egy kamerával felszerelt drón, amelyet egy helyi tévécsatorna munkatársa irányított.

A drón feltűnésekor az egyik áldozat holtteste még kilógott az összeroncsolódott kocsiból. "Az (áldozat) családja nem láthatja ezt" - mondta a hartfordi rendőrség szóvivője, aki szerint egyre több hasonló esettel találkoznak munkatársai.

A közelmúltig csak a hadsereg által használt drónok egyre vonzóbb eszközt jelentenek a sajtónak, mivel új nézőpontokat kínálnak, illetve egyszerű hozzáférést tesznek lehetővé nehezen elérhető vagy veszélyes helyekhez. Emellett pedig relatíve olcsók is: egy egyszerűbb modell már 500 dollárért (113 ezer forint) beszerezhető.

Ugyanakkor ahogy a hartfordi eset is jelzi, a gépek média általi használata szembeállítja a sajtószabadság elvét a privát szféra védelmével és biztonsági kérdésekkel. Egyebek mellett a drónok által okozott esetleges pszichológiai sérelmekkel is számolni kell, mivel a jövőben nem elképzelhetetlen, hogy újságírók tucatnyi távirányítású repülővel vegyenek üldözésbe egy nagy médiaérdeklődést keltő embert - mondta Matt Waite, a Nebraska-Lincoln Egyetem tanára.

A rendőrök kihallgatták a hartfordi drón irányítóját, a connecticuti WFSB-TV csatorna egy munkatársát, aki azt állította, hogy nem a tévé kérésére filmezte a baleset helyszínét. A csatorna vezetése szerint az érintett munkatársnak soha nem fizettek drónnal készített felvételekért, és nem is birtokolnak távolról irányítható repülőgépet.

Ugyanakkor az FAA eddig 12 hasonló esetben küldött figyelmeztetést drónüzemeltetőknek, köztük több kisebb médiacégnek. Az első ilyen eset 2011-ben történt, amikor egy, a News Corporation kiadóvállalat tulajdonában lévő újságot egy tornádó pusztításának drónnal való filmezéséért figyelmeztették a hatóságok. Tavaly nyáron pedig két egyetem újságíró szakának diákjai számára tiltották meg a hatóságok, hogy drónokat használjanak.

A kongresszus egy két éve elfogadott törvényben azzal bízta meg az FAA-t, hogy 2015 végéig tegye lehetővé és szabályozza a drónok használatát a belföldi légtérben, de ezt a határidőt a hatóság egész biztosan nem fogja tudni tartani. Az FAA már négy éve dolgozik a kisebb - 25 kilónál könnyebb, 120 méternél alacsonyabban repülő - távirányítású repülőgépek üzleti célú felhasználásának szabályozásán, de idén november előtt még az ajánlások sem fognak elkészülni. Ráadásul a nagyobb, magasabban repülő drónok még keményebb diónak ígérkeznek.

A robotgépek médiacélokra való bevetése pedig nemcsak Amerikában növekszik, a szocsi téli olimpián például ilyen gépek segítik a közvetítéseket. A drónokat filmforgatásokon is egyre gyakrabban használják.

Ugyanakkor Matt Waite szerint egyre több újságíró fog bajba kerülni az eszközök jogosulatlan használata miatt. "Újságíróként mi értelme van azon törnöd magad, hogy megszerezd a felvételt, ha nem teszed közzé azt?" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.