A kormány a tálibokkal tárgyal

Az USA visszafogta dróntámadásait Pakisztánban

Az Egyesült Államok szigorúan visszafogta a tálibok elleni dróntámadásait Pakisztánban, miután az ázsiai ország kormánya önmérsékletet kért Washingtontól a tálibokkal folytatott tárgyalásai idejére.

2014.02.05 08:47MTI

"Ezt kérték, és mi nem mondtunk nemet" - idézett a The Washington Post című amerikai lap név nélkül egy amerikai tisztségviselőt. A pilóta nélküli robotrepülőkkel végrehajtott csapásokat decembertől ritkította meg Washington.

Az amerikai kormányzat mindazonáltal értésre adta, hogy továbbra is végrehajt dróntámadásokat, ha közvetlen veszély fenyegeti Pakisztánban amerikaiakat, vagy ha látókörbe kerülnek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetői.

Pakisztánban a lakosság vegyesen viszonyul a drónokkal végrehajtott támadásokhoz: akadnak, akik üdvözlik ezeket, mert hatékonyabbak, mint más katonai eszközök, mások viszont ellenzik a módszert, mert annak célirányossága ellenére polgári áldozatokat is szed, rettegésben tartja lakosságot és sérti Pakisztán szuverenitását.

Egy brit központú szervezet jelentése szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által tavaly végrehajtott dróntámadások mindössze négy civil áldozatot szedtek, a legkevesebbet 2004, a drónprogram kezdete óta. Maga a pakisztáni miniszterelnök, Navaz Sarif azt hangoztatja, hogy dróntámadások leállítását akarja elérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.