Vita

Megölhetnek-e Obamáék egy amerikait drónnal?

Az Egyesült Államok Anwar al-Awlaki imám, az Arab-félsziget al-Kaidájának oszlopos tagja személyében indított már célzott támadást amerikai állampolgár ellen.

2014.02.11 04:34MTI

Az Obama-kormányzatban magas szintű vita folyik arról, hogy jogszerű lenne-e drónok segítségével katonai csapást indítani egy konkrét, az al-Kaida terrorszervezettel együttműködő, s az Egyesült Államok elleni támadást tervező amerikai állampolgár megölésére - közölte hétfőn hivatalos forrásokra hivatkozva az amerikai média. A híradások arról nem számoltak be, hogy ki lehet a célszemély és hogy mely országban tartózkodik.

Csak annyit tudni róla, hogy az illetőt közvetlen felelősség terheli amerikai állampolgárok haláláért és jelenleg is merényleteket tervez házilagos készítésű pokolgépek segítségével. A vitában, amelyben az amerikai haderő és nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt, a fő figyelem a kockázat nagyságára és a cél fontosságára összpontosul. Ahhoz, hogy amerikai állampolgár ellen katonai erőt alkalmazzanak, be kell bizonyosodnia, hogy küszöbönálló veszély fenyeget és hogy a célszemélyt lehetetlen elfogni. A döntést az elnöknek is jóvá kell hagynia.

Az Egyesült Államok Anwar al-Awlaki imám, az Arab-félsziget al-Kaidájának oszlopos tagja személyében indított már célzott támadást amerikai állampolgár ellen. Awlakival 2011-ben végzett egy amerikai dróncsapás. A támadás következtében egy másik amerikai, Samir Khan is életét vesztette, de ő nem volt célpontja a támadásnak. Khan az al-Kaida angol nyelvű online magazinja, az Inspire szerkesztője volt, amely dzsihádista önkénteseket toboroz és próbál meg a befolyása alá vonni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.