Több ezer életet menthet meg

Szintetikus fehérjével veszik fel a harcot a pókméreg ellen

Az új, szintetikus fehérje létrehozásával készült vakcinát állatkisérletekben már kipróbálták, a nyulakat megvédte.

2013.05.09 20:12MTI

Az új oltóanyag többezer ember életét mentheti meg évente. A kísérletben brazil kutatók a hegedű pókok (Loxosceles) nemzetségéhez tartozó egyed mérge ellen oltották be az állatokat, ez a pókfaj csak Brazíliában mintegy hétezer embert csíp meg évente. 

Csípése nyílt sérülést okoz a bőrön, és olyan súlyosabb következményei is lehetnek, mint belső vérzés vagy veseelégtelenség. A kísérletben a kutatók a pókméreg egy részét használták fel arra, hogy szintetikus fehérjét hozzanak létre, amelynek a feladata, hogy antitestet termeljen a méreg ellen. 

"A létező méregellenes anyagokat teljes egészében a pók mérgéből hozzák létre, ami veszélyes lehet az emberre. Egy új utat akartunk keresni az emberek megvédésre oly módon, hogy ne érjék mellékhatások a megcsípett áldozatokat" - idézte a BBC hírszolgálata Carlos Chávez-Olorteguit, Minas Gerais Szövetségi Állam Egyetemének tudósát. A nyulak védetté váltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.