Új eljárással

101 új ormányosbogárfajt azonosítottak

Új eljárással, DNS-gyorsteszttel 101, Pápua Új-Guinea erdeiből származó ormányos bogarat azonosítottak újonnan német tudósok.

2013.03.29 23:29MTI

"Nagyfelbontású felvételeket is készítettünk a bogarakról, és ezeket egy rövid leírással együtt elhelyeztük egy Wikipédia-oldalon. A módszer ötször gyorsabb, mint a fajok meghatározására alkalmazott hagyományos eljárás" - mondta el Alexander Riedel, a Karlsruhei Természettudományi Múzeum rovarkutatója. 

Az eljárást a ZooKeys és a Frontiers in Zoology című szaklapokban mutatták be. Bár a módszer nem teljesen új, eddig az állatokat elsősorban külső ismertetőjegyeik alapján sorolták be.
 
"A számos különböző ormányosbogárfaj esetében ez olyan, mint egy mikroszkóp alatt, ezernyi kártyával játszott memóriajáték. Az ember hamar elveszíti a fonalat. A DNS-elemzés gyors és jó besorolás lehetőségét adja. A részletgazdag fotók pedig kiegészítik az alaktani leírásokat" - fejtette ki Riedel. A szakértő szerint a módszer elsősorban azoknál a rovaroknál hasznos, amelyek külsőleg nagyon hasonlítanak egymásra, genetikailag viszont különbözőek.
 
A világon élő mintegy százezer ormányosbogárfaj leírása az eredeti módszerrel belátható időn belül lehetetlen lenne. Nem árt azonban sietni a munkával Riedel és kollégája, Michael Balke, a Müncheni Zoológiai Állami Gyűjtemény munkatársa szerint: sok ormányosbogárfajt ugyanis a kihalás veszélye fenyegeti. Az esőerdőket rohamtempóban vágják ki, helyükre olajpálma-monokultúrákat telepítenek.
 
"A helyzet nagyon szomorú, de még szomorúbb lenne, ha a rovarok azelőtt eltűnnének, mielőtt még azonosíthatnánk őket" - mondta Riedel. A szakértők a névadásban is különleges módszert alkalmaznak. Hogy az országhoz illő neveket találjanak, a telefonkönyvet hívják segítségül: sok új fajt a pápuai telefonkönyv alapján neveznek el. Riedel például a Trigonopterus moreaorum nevet a Morea családnév alapján adta az egyik alfajnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.