Semmilyen elektromos eszközt nem használhat

Csodabogár: Allergiás az áramra!

A rákból kigyógyult, de a kezelésnek maradt egy mellékhatása: azóta képtelen megmaradni bármilyen elektromos szerkezet közelében egy angliai nő. Csak az áramszünet adhat neki felüdülést.

2011.05.19 13:29ma.hu

Valósággal háza foglyává vált az az angliai nő, aki három évvel ezelőtt túlélt több rákos daganatot is, ám a kezelések miatt egy súlyos, vagy inkább kellemetlen mellékhatás alakult ki. Janice Tunnicliffe a kemoterápia óta nem bírja elviselni az elektromosságot: ha bármi villamos szerkezet közelébe kerül, azonnal rosszul lesz, fejfájástól és hányingertől szenved, mellkasi fájdalmak törnek rá és zsibbadni kezd keze-lába.

Az orvosok által ismert, bár igen ritka betegség neve elektroszenzitivitás, ami azt jelenti, hogy az 55 éves asszony fokozottan érzékeny mindennemű elektromos tevékenységre és szervezete heves ellenreakcióba kezd. Ezért esténként tévénézés helyett gyertyafény mellett játszik Scrabble-t a férjével, főzni csak gáztűzhelyen tud, de nem tud rádiót hallgatni vagy telefonálni sem.

Janice Tunnicliffe egy elektromosságmérővel (Fotó: Telegraph)


Elmondása szerint az iPhone-ok a legrosszabbak, azok közelében még 20 percet se bír ki, és akkor is megérzi, ha egyébként nem tud a készülék közelségéről. A vezeték nélküli internet hullámai sem könnyítik meg az életét, hisz hiába nincs a lakásában számítógép, a hullámok mindenütt körülveszik őt.

"Úgy érzem magam, mintha bilincsbe szorítaná valami a fejem, kiszorítja belőlem az erőt, mozgásképtelenné válok - a karomat és a lábamat olyankor meg sem tudom mozdítani" - mesélte.

Az asszony 2008-ban súlyos hasi fájdalmakkal és hányással került kórházba, ahol három nap kivizsgálás után megállapították, hogy rákos daganat van a belében. Azonnal eltávolították a 15 centis tumort, valamint további 14 darab apróbb daganatot operáltak ki a nyirokcsomókból. A sok góc szerencsére nem terjedt tovább, de az orvosok úgy döntöttek, elővigyázatosságból egy kemoterápiás kúrával is kiegészítik a műtéti sikert.

A különös tünetek ekkortájt kezdődtek: Tunnicliffe asszonynak beletelt egy kis időbe, míg rájött, hogy a rosszullétei a villamos energiával, illetve az elektromos készülékekkel van összefüggésben, azt viszont, hogy a betegség kialakulása meg a kemoterápiával függ össze, sosem fogja tudni bebizonyítani.

Jobb híján csupán annyit tehet, hogy amit csak tud, lecserél árammentes eszközre, és a lehető legritkábban lép ki házából, amelynek ablakaira is különleges szűrőfóliát helyeztek fel. Bár faluban él, teljesen nem tudja kikerülni az áramot: valódi megkönnyebbülést csak az hoz neki, amikor áramszünet van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.